Parel van identiteit

Dinsdag 13 september 2016

Door christenunie apeldoorn

De 1e plaats van de fotowedstrijd van Apeldoorn Fotostad is afgelopen zaterdag, Monumentendag, gewonnen door Auke Giebers. Deelnemers werden vijf maanden lang uitgedaagd een foto te nemen die de identiteit van Apeldoorn vangt. Wat een postitief initatief en een prachtige uitdaging!

De winnende foto van de Kwartjesfontein is inderdaad betoverend mooi. De betonnen fontein lijkt van goud en spuit licht in plaats van water. Het donkergroene park vormt een sprookjesachtig decor.

Wie het verhaal achter de ontstaansgeschiedenis kent, zal nog meer instemmen met de jury die deze foto koos. Twee keer zetten de burgers van Apeldoorn zich met hart en ziel in voor deze fontein: bij het ontstaan ervan in 1932 en bij de restauratie en herplaatsing in 2009. Een massale geldinzameling en een burgerinitatief komen alleen van de grond als het om iets gaat waar mensen zich nauw mee verbonden voelen.

Weinig mensen weten nog dat oud-raadslid Miep van der Zee een van de drijvende kwachten achter het burgerinitiatief voor herplaatsing is geweest. Zij was een markante vrouw met veel gevoel voor symboliek en cultuur – ik moet nog vaak aan haar denken, en zeker als ik weer eens langs het “icoon van Apeldoorn” fiets: de Kwartjesfontein in de Parken!

Hanna Riezebos, gemeenteraadslid ChristenUnie

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?