Help de bevolking van Oekraïne

Politieheli steeds vaker boven Apeldoorn?

Maandag 18 april 2016

Door Redactie

‘Weet iemand wat er aan de hand is?’, ‘Wat doet die helikopter nu weer boven Apeldoorn?’; zomaar een greep uit de reacties die op social media langskomen als er een politiehelikopter boven Apeldoorn cirkelt. En het lijkt wel alsof hij steeds vaker boven de stad hangt, zo blijkt uit de reacties. De politie wil/kan daar momenteel geen uitspraken over, maar meldt wel waarom de ‘politieheli’ rondvliegt.

Dennis Janus van de Landelijke Eenheid zegt dat er drie reden zijn dat de helikopter van de politie rondvliegt. ,,De eerste reden is puur om te surveilleren, net als onze auto’s en boten doen. Dan hoeft er dus niks aan de hand te zijn, maar ze houden alles gewoon in de gaten. De tweede reden is eigen onderzoek van de landelijke eenheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat we weten dat er op bepaalde tijdstippen veel ingebroken wordt. De laatste reden is onderzoek van de regionale eenheid. Dit is dus omdat er dan iets gebeurt kan zijn in de buurt, zoals in dit geval Apeldoorn.” Op de vraag of de politiehelikopter de laatste tijd echt vaker boven Apeldoorn vliegt, antwoordt hij: ,,Daar hebben we zo geen cijfers van en het kost veel tijd en mankracht om dat uit te zoeken en dat hebben we momenteel niet.”

Zo’n 4 jaar geleden startte de politie met het twitteraccount @politieheli. Dit om mensen te informeren over waarom de helikopter van de politie rondvliegt. ,,Mensen zijn nieuwsgierig en aangezien hij een hoop herrie maakt hopen we op deze manier begrip te kweken”, meldt Kirsti van Pelt, piloot/vlieger van de helikopter. ,,Gelukkig krijgen we een hoop begrip. En, als we ’s nachts vliegen, dan doen we dat niet zomaar. Dan zijn er echt wel ‘high impact crimes’, we zullen geen minuut onnodig mensen uit hun slaap houden.”

Onlangs behaalde het account een mijlpaal van 300.000 volgers, momenteel zijn dat er 302,986 en elke dag komen er daar honderden nieuwe volgers bij. Met de helikopter kan de politie met warmtebeeldcamera’s zien of bijvoorbeeld dieven of inbrekers zich ergens verschuilen. De camera detecteert warmte, ook onder bijvoorbeeld een tuinbankje. Onlangs vloog de helikopter ook boven Apeldoorn na de schietpartij in de Maten en de steekpartij in Beekbergen.

Hoe dan ook, als de politiehelikopter een dezer dagen weer eens boven Apeldoorn vliegt, weet dat het dus ook gewoon een ‘onschuldige’ surveillancevlucht kan zijn.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?