Politieke gekkies op het Stadsfeest

Zaterdag 7 januari 2012

Door Niels Damstra

 

Het Stadsfeest in Gigant. Een feest voor het Apeldoornse volk. Gewoon om saamhorig te zijn en gezellig te doen. Toch?

Het programma begon in het theater, waar een zogenaamde flirtcoach de avond opende met een liedje. Ik vind mijzelf weinig kritisch als ik zeg dat de zangeres nogal eens naast de noot zong, maar dat mocht de pret niet drukken. Verheugd op dat wat ging komen, een heuse flirtles, zakte ik eens fijn achterover op de theaterstoel. Naast mij, althans aan de andere kant van het gangpad, zaten Max Dammers en Ingeborg Leerkes. Ingeborg was kennelijk blij mij te zien, getuige deze tweet. Anderen wat minder.

De flirtsessie begon. Er was een blikje wethouders open getrokken en er begon een heftige politieke discussie over voornamelijk het dossier grondzaken. Hoe zat dat ook alweer, vroeg flirtcoach Saskia Paulissen aan Wethouder Olaf Prinsen. Een duidelijk antwoord moet hij ons verschuldigd blijven. Wel werd er wat zenuwachtig gegiecheld onder de wethouders. Ik kreeg het nostalgische basisschoolgevoel weer terug.

Over het totale financiële tekort van het grondbedrijf was de wethouder een stuk duidelijker. ,,Het tekort op het grondbedrijf is enkele tientallen miljoenen”. ,,Hoeveel dan precies?” ,,ongeveer 70 miljoen, maar dit kan iets meer zijn” ,,Hoeveel meer dan?” ,,Het is zo’n 140 miljoen”. De wethouder deed een Mark Rutte-tje. Een klein rekenfoutje van slechts 70 miljoen. Hoe komt dit? Een poging tot bagatelliseren? U mag het zeggen. Er liepen wat mensen de zaal uit. Navraag leert dat ze het saai vonden en te lang vonden duren. Uiteindelijk was de discussie over het grondbedrijf ten einde. De andere wethouders mochten ook even aan het woord. Nu was Paul Blokhuis de sigaar. ,,Hoe is het om aan de knoppen te zitten?”, werd aan de goed Christen gevraagd. Zijn antwoord bevestigde ieder vooroordeel over de kerk: ,,Mijn broer is dominee. Die zit ook aan knoppen.”

Het spiet mien donders, maar hoe moeten wij met deze twee wethouders de Apeldoornse politiek nog serieus nemen? Een wethouder die er 70 miljoen naast zit en de andere wethouder die dit soort dubieuze uitspraken doet. Blokhuis sloot af met het betoog dat ,,Mensen sociale dieren zijn”. Het was mij persoonlijk niet bekend dat Christenen de Darwin theorie aanhangen, maar dit geheel terzijde.

Uiteindelijk had ik het gevoel dat het Stadsfeest eigenlijk een soort politieke markt was. Een echt ‘feest van de Apeldoornse burger’ vond ik het niet. Wat vond jij van het stadsfeest?

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?