Premier Erdogan: Blijf af van ons broodje kebab.

Donderdag 21 maart 2013

Door StrangeArt

Wie een broodje döner kebab scoort, neemt een risico. De Consumentenbond testte het gerecht in vijf grote steden en kwam tot de conclusie dat het vaak te zout, te vet en vooral vies is. Van de 49 broodjes die de bond testte, scoorden er 27 matig tot slecht. In vijf broodjes zijn de poepbacterie, oftewel Escherichia coli gevonden, aldus De Consumentenbond. Die ziekmakende bacterie kan op het broodje terechtkomen doordat de bereider ervan na het toiletbezoek zijn handen niet heeft gewassen. De Voedsel en Warenautoriteit deed twee jaar geleden ook onderzoek bij shoarma- en döner-kebabzaken. Toen bleek dat bij 40 procent van de circa 1800 horeca zaken de hygiëne onder de maat was.

Premier Erdogan (op bezoek in Nederland) maakt zich zorgen over de beeldvorming die ontstaat ten aanzien van de vaak Turkse eigenaren van horecazaken. Hij stelt dat wij Nederlanders niet moeten zeuren. Zijn stelling is dat een frequenter gebruik van Turkse specialiteiten automatisch leidt tot meer resistentie tegen ongewenste bacteriën.

De woordvoerder van het Turkse consulaat in Apeldoorn, Örtüsü Altında, verklaart de wel erg ondiplomatieke uitspraak van Erdogan als volgt: Het jongetje Yunus, een uit de ouderlijke macht ontzet Turks en islamitisch kind, wordt opgevoed bij een lesbisch ouderpaar. Dit cultuurvreemde feit zorgt nogal voor wat ophef in Turkije. Als nu tegelijkertijd onze shoarma zaken worden beledigd, lijkt dit op discriminatie. Jullie Nederlanders moeten beseffen dat wij Turkse migranten onze eigen cultuur willen blijven houden. Uit respect – en omdat het strafbaar is – onderwerpen wij ons aan de Nederlandse wet die stelt dat uitschelden en bedreigen van medeburgers op grond van religie of seksuele voorkeur strafbaar is. Maar er zijn grenzen aan onze tolerantie.

De foto: Een lesbisch paar, gefotografeerd met toestemming in club Entrance. De Column: De gegevens van het onderzoek van de Consumentenbond zijn een feit (Bron: Volkskrant, AD, Telegraaf), de rest is satire.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!