Prikkelarm plezier tijdens de NAH-ontmoetingsochtenden

Donderdag 14 december 2023

Door Tristan Zandstra

Intense lichtflitsen, luide geluiden of een drukke omgeving vormen voor velen geen uitdaging, maar voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels, kunnen deze situaties aanzienlijke overlast veroorzaken. Tamara Neeft, zelf ervaringsdeskundige met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), heeft in Apeldoorn de ontmoetingsochtend voor NAH gestart voor lotgenoten.

Niet Aangeboren Hersenletsel

Twaalf jaar geleden nam Tamara de trap op haar werk en viel hard, resulterend in een hersenkneuzing. Sindsdien ervaart ze dagelijks hoofdpijn, wat het verwerken van prikkels bemoeilijkt. Voor het ongeval had Tamara geen moeite met prikkelverwerking, maar bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel, zoals zij zelf, kunnen deze problemen pas later optreden als gevolg van een ongeluk of een klap op het hoofd. In Tamara’s groep variëren de oorzaken van het niet aangeboren hersenletsel.

Ontmoetingsochtend NAH 

Tamara heeft, met ondersteuning van MEE Veluwe, een eigen ontmoetingsochtend opgezet om contact te leggen met lotgenoten. Op deze bijeenkomsten kunnen mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel samenkomen en met elkaar praten, hoewel dat niet verplicht is. Aanwezig zijn en luisteren is ook een welkome deelname. De ontmoetingsochtenden vinden plaats in Wijkcentrum Het Bolwerk. Tamara benadrukt dat de gemeente Apeldoorn hier veel aandacht aan besteedt. Ik woon zelf in de gemeente Brummen, daar zijn geen mogelijkheden om bijvoorbeeld prikkelarme verenigingen op te zetten. Ook zijn beide Stichting MEE en Stimenz niet aanwezig in de gemeente Brummen, dus vragen stellen gaat lastig.

Verhalen leden NAH

We hebben enkele leden van de groep gevraagd naar hun persoonlijke verhalen om een helder inzicht te bieden.

Edwin, 52 jaar oud en vader van drie dochters, maakte op 51-jarige leeftijd een ingrijpende gebeurtenis mee. Zijn aneurysma (slagader) bij de hersenstam knapte, wat resulteerde in een hersenbloeding. Edwin deelde zijn ervaringen tijdens de ontmoetingsochtenden. “De NAH-ontmoetingsochtenden zijn voor mij een prettige, laagdrempelige manier om op een ontspannen wijze in contact te komen met lotgenoten, ervaringen te delen en te vernemen welke uitdagingen iedereen ervaart en hoe men daarmee omgaat.”

Een gezellige groep

Jet Witter (60) heeft in haar leven twee hersenbloedingen gehad als gevolg van beide zwangerschappen en een toename van hormonen. Ze kreeg haar eerste hersenbloeding toen ze 30 was. Nu, 30 jaar later, is Jet enthousiast over de ontmoetingsgroep: “De ontmoetingsochtenden zijn geweldig, het is een gezellige groep. Ook waardeer ik de NAH chat kletsbox, waar iedereen zijn mening, frustraties en ervaringen met artsen kan delen. De groep kan elkaar ondersteunen.”

Begripvolle sfeer

Dewi onderging op 2-jarige leeftijd een hartoperatie vanwege zuurstofgebrek, wat leidde tot niet-aangeboren hersenletsel. Nu, op 46-jarige leeftijd, neemt ze deel aan de ontmoetingsgroep NAH en geniet ze van de gezellige sfeer. Ze waardeert de mogelijkheid om met lotgenoten te praten die begrijpen waar ze doorheen gaat.

Een warme bijeenkomst

Bert kreeg op 55-jarige leeftijd een herseninfarct en prijst de ontmoetingsgroep: “Het ontmoeten van lotgenoten met hersenletsel tijdens de ontmoetingsochtenden voelt als een warm bad. Het biedt herkenning en erkenning van wat je hebt meegemaakt. Daarnaast kun je nieuwe vriendschappen sluiten en samen gezellige uitstapjes maken.”

Negatieve gevolgen

Tamara ervaart naast de fysieke gevolgen van het ongeluk ook andere negatieve effecten op haar leven. “Het verlies van vriendschappen vind ik erg moeilijk. Vroeger ging ik regelmatig uit. Tegenwoordig vermijd ik zelfs een bioscoop met te harde geluiden, eigenlijk is uitgaan in de avond nu uit den boze.”

Prikkelvrije evenementen

In Apeldoorn zijn er de laatste tijd steeds meer prikkelarme evenementen te bezoeken, zo bevestigt Tamara; “Er is in Apeldoorn veel aandacht voor mensen die moeite met prikkels hebben. Er zijn veel mooie initiatieven en de gemeente denkt echt mee.” Zo kun je prikkelvrij uitgaan, sporten en naar de bioscoop. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Uniek Sporten heeft een programma genaamd ‘Way of Life’. Hier kunnen mensen wekelijks op een prikkelvrije manier sporten onder begeleiding. Op de website van Uniek Sporten kan je meer informatie vinden.
  • Bioscoopketen Vue draait zo nu en dan een ‘Soft Sound Screening’. Dit houdt in dat het geluid zachter staat en dat het licht in de zaal gedimd blijft. Op deze manier kunnen mensen prikkelarm van een film in de bioscoop genieten. Meer informatie kan je vinden op de website van Vue.
  • Station Royaal organiseert iedere laatste donderdag van de maand van 20.00 tot 22.00 een laagdrempelige en prikkelarme borrel.
  • Orpheus biedt prikkelarme theaterbezoeken aan, speciaal afgestemd op mensen die gevoelig zijn voor drukte, geluiden en andere prikkels. Tijdens deze voorstellingen wordt rekening gehouden met het vermijden van harde geluiden, knipperende lichten en drukke filmpjes. Hoewel de voorstelling zelf niet is aangepast, worden er specifieke maatregelen genomen om het bezoek zo prikkelarm mogelijk te maken. Neem voor meer informatie een kijkje op de site van Orpheus.
  • Maandelijks worden prikkelarme filmvertoningen georganiseerd in GIGANT, in samenwerking met de NAH ontmoetingsochtenden. Op elke vierde vrijdag van de maand biedt deze inclusieve ervaring aanpassingen, zoals het ontbreken van inloopmuziek, aangepast geluid, uitgeschakeld zaallicht, vroegtijdige toegang en een 15-minuten pauze. Raadpleeg voorafgaand aan je bezoek de website voor eventuele programmawijzigingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!