Scholieren onder indruk van herdenking

Donderdag 26 oktober 2017

Door Redactie

Ze waren er stil van, de leerlingen van basisschool Anne Frank. In het kader van een jaarlijkse herdenking brachten ze vandaag (donderdag 26 oktober) een bezoek aan de synagoge aan de Paslaan. Het door kunstenaar Tirza Verrips ontworpen monument voor het godshuis is door de school geadopteerd.

Dat monument met een thorarol en symbolische stuiters verwijst naar de herfst van 1941 toen de bezetter een begin maakte met de deportatie van Joden. Kort daarvoor was de synagoge door lokale nsb’ers al in brand gestoken. Uiteindelijk zouden zo’n 600 Joodse Apeldoorners de Holocaust niet overleven. Ze werden in de concentratiekampen vermoord.

De aanwezige kinderen waren voorbereid op hun bezoek. Ze hoorden een oorlogsverhaal aan en kregen wijze woorden van locoburgemeester Johan Kruithof aangereikt. Kruithof liet in zijn verhaal blijken waartoe uitsluiting van welke minderheid ook uiteindelijk kan leiden. Buiten had de kranslegging plaats. Aan het eind van de plechtigheid mochten leerlingen een bloem leggen bij ’hun’ monument.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!