Smart City, hoe zit het met je veiligheid en privacy?

Vrijdag 21 januari 2022

Door Dione Lam

Archief | Eigen Foto

Het meest besproken onderwerp in Apeldoorn: Smart City. Er werd op het nieuws al wel over de witte kastjes gesproken. Desondanks was het nog erg onduidelijk voor wat ze nou precies dienen en wat voor data ermee verzameld wordt. Er kwamen enorm veel vragen bij de inwoners van Apeldoorn los, want wat voor gegevens worden er nou verzameld? Moet je bang zijn dat je geen privacy hebt?

Multipoints

“Het is een initiatief dat is voortvloeit uit de ambities van het college uit Apeldoorn, Wim Willemsen in het speciaal, om een Smart City te zijn,” legt Jarin van der Zande, van ChristenUnie Apeldoorn, uit. “Een aantal jaar geleden heeft Apeldoorn al contact gehad met de organisatie RadioLED. De vraag van RadioLED aan gemeente Apeldoorn was eigenlijk of het mogelijk was om netwerken aan te leggen voor multipoints.”

Met multipoints worden die witte kastjes op de lantaarnpalen bedoeld. In eerste instantie wilden ze dat het netwerk 5G werd. “Dat is absoluut niet aan de orde, laat dat helder zijn.” aldus Jarin. “Als er allerlei Smart City toepassingen zijn, zoals parkeerplaatsen of data bijvoorbeeld, dan kan de gemeente, maar ook de inwoners van Apeldoorn die met Smart City initiatieven komen, gebruik maken van de multipoints om de toepassingen ook daadwerkelijk te lanceren in de gemeente. Dus het netwerk is eigenlijk een netwerk wat andere toepassingen mogelijk moet maken.”

Dat is natuurlijk een hartstikke leuk idee op papier, maar dan moet de uitvoering ook goed zijn. “Vanaf begin af aan zijn wij, de ChristenUnie, al heel kritisch daarmee bezig geweest. We wisten van tevoren al dat 5G hem niet ging worden, aangezien het niet werkt en ook niet kan. Ze hebben grootse plannen, maar er zit weldegelijk een verschil tussen de plannen en wat er nu is. Wat er nu is is niet heel bijzonder.”

Het wifinetwerk

Hoe werkt dat wifinetwerk van RadioLED? Ze kunnen gebruik maken van de vrije wifiruimte, net als iedereen in Nederland. Wat zou kunnen, is dat er straks een netwerk ontstaat waar als je als Apeldoorner op inlogt, er een wifinetwerk van RadioLED op je mobiel verschijnt. Je kan zelf kiezen of je wilt verbinden.

De kastjes moeten veel meer kunnen dan alleen een wifinetwerk uitslaan, maar gaan ze je data verzamelen? “Nee. Het is niet zo zeer verzamelen. Ze schijnen een techniek gepatenteerd te hebben, waarmee ze dus een heel snel netwerk kunnen leveren, aangezien die kastjes zo dicht bij elkaar zitten.” Dat is interessant, tenminste dat vind de organisatie uit Oostenrijk. Omdat ze dat netwerk aanleggen, denken ze dat het interessant is voor verschillende commerciële aanbieders

De organisatie

“Zij zouden het fantastisch gaaf vinden als ze dat netwerk kunnen aanbieden aan bijvoorbeeld KPN of Vodafone, noem maar op, die dan gebruik gaat maken van het netwerk dat zij dan al hebben liggen. Daar verdienen zij dan dus geld mee, want ze bieden hun netwerk aan. Ik vraag me af of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. Ik geloof daar niet in. Ik geloof niet dat dat gaat gebeuren, want KPN en Vodafone leveren hun eigen netwerk. Echter is dat wel wat ze graag zouden willen.”

“Wij hebben als raad van de ChristenUnie hier nooit mee ingestemd. Dit hadden we ook anders niet gedaan, het is ons ook nooit gevraagd. We hebben wel discussies gevoerd. De gemeente heeft beloofd, dat RadioLED voldoet aan alle nationale en Europese regelgevingen rondom privacy, data, opslag, etc. Ik zie de meerwaarde er zelf niet van in. Nog steeds ben ik geen voorstander van het RadioLED netwerk zoals het nu gerealiseerd is.”

Een korte samenvatting

Dit was een aardig lang verhaal, dus hier een korte samenvatting van wat het Oostenrijkse bedrijf wilt. Zij willen hier in Apeldoorn een draadloos netwerk opzetten met de witte kastjes die je kunt vinden op verschillende lantaarnpalen. Dit doen ze op een dusdanige manier om daar hun geld mee te verdienen. Je hoeft volgens de gemeente niet bang te zijn dat RadioLED iets gaat doen met je privacy. Ze gaan niet een willekeurig persoon die verbonden is met het netwerk controleren op wat diegene doet. Dat mag niet en is dus ook hartstikke verboden! Je maakt zelf de actieve keuze om te verbinden met het netwerk.

In feite is er nu alleen infrastructuur gerealiseerd. Niks meer en niks minder. Er komt dus ook geen 5G netwerk. De gemeente heeft de lantaarnpalen beschikbaar gesteld, met het idee van dat ze hiermee ook de infrastructuur gereed hebben gemaakt die voor alle andere Smart City instellingen infrastructuur biedt!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!