SP woedend over vermeend politiegeweld

Dinsdag 31 oktober 2017

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

Was het politiegeweld buitensporig? En speelt etnisch profileren mee? Die vraag gonst nu op Facebook, waar een post van Ruchaily al 569 keer gedeeld is. Volgens de politie werd de jongeman verward met een vuurwapengevaarlijke verdachte die in hetzelfde huis aanwezig zou zijn.

,,Mijn broertje van 17 jaar (54kilo) is vandaag onterecht neergeslagen door 4 politiemannen”, is te lezen in de post. ,,Toen hij op de grond in de houdgreep lag, aangaf dat hij pijn had en voelde dat hij flauw ging vallen kreeg hij te horen dat die zich niet aan moest stellen. Eenmaal in de boeien in de undercoverpolitieauto kreeg hij te horen dat ze van de politie waren en dat ze de verkeerde hadden en werd hij vrijgelaten. Ik zit hier op de eerste hulp met mijn broertje in shock.”

Ruchaily is verbaasd over het handelen van de politie. ,,En de politie denkt het goed te kunnen maken met een simpele vrijlating. Ik deel dit niet voor aandacht maar omdat ik het niet normaal vind dat wederom iemand met een donkere huidskleur de dupe is van dit systeem.” Controle Alt Delete, een lobbygroep die etnisch profileren in Apeldoorn wil aanpakken, zit er inmiddels bovenop. SP’er Sunita Biharie maakt zich ook boos over de vermeende mishandeling.

Controle Alt Delete en SP Apeldoorn gaan onderzoek doen naar het voorval, zeggen zij.

Reactie politie

Volgens de politie was het broertje van Ruchaily op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Agenten uit Rotterdam hielden een huis in de gaten waar een vuurwapengevaarlijke verdachte aanwezig zou zijn. De verdachte werd gezocht voor twee pogingen tot gewapende overval. ,,De verdachte liet zich even in de deuropening zien, maar ging terug naar binnen. Omdat er meer mensen in de woning aanwezig waren en de agenten hen niet in gevaar wilden brengen, kozen ze ervoor te wachten tot de man naar buiten zou komen.”

,,Aan het einde van de middag leek dat te gebeuren. Aangezien er sprake was van een vuurwapengevaarlijke verdachte namen de agenten geen enkel risico. De man werd bij verrassing overmeesterd en tegen de grond gewerkt, waarbij hij licht gewond raakte aan zijn hoofd.”

Excuses

Inmiddels heeft de politie excuses aangeboden. ,,De overmeesterde man bleek echter niet de verdachte, maar een 17-jarige jongen die ook in het huis verbleef. Hierop hield het team in de woning alsnog de verdachte man aan. De 17-jarige jongen werd direct vrijgelaten. De agenten hebben hem excuses aangeboden en uitgelegd waarom het team op deze manier heeft gehandeld”, valt te lezen op hun site.

Controle Alt Delete en Amnesty International zwengelden de discussie over etnisch profileren in Apeldoorn al eerder aan met een lobbybrief aan alle raadsfracties. De twee lobbygroepen willen dat de gemeenteraad etnisch profileren prioriteit geeft in het Integraal Veiligheidsplan, maar de fracties zien er nog geen noodzaak in. De raadsfracties willen wél graag verhalen en ervaringen horen. Lees hier meer over de brief.

Saillant detail: De aanhouding werd in Apeldoorn gedaan door agenten van politie-eenheid Rotterdam.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!