Speciale leskist rondom Oud IJzer tijdens Open Monumentendagen opnieuw in gebruik

Zaterdag 10 september 2016

Door Redactie

Bureau uit de Tijd heeft de leskist voor het primair onderwijs over ijzer in Gelderland up-to-date gemaakt. Dit is in opdracht van de gemeente gedaan. De vernieuwde leskist past beter binnen de huidige leerlijnen en kan zowel bij geschiedenis- als technieklessen in de bovenbouw ingezet worden. Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september wordt deze ‘kist’ voor het eerst weer in gebruik genomen. Na dit weekend is het lesmateriaal ook beschikbaar voor basisscholen.

Apeldoorn en de Veluwe worden gekscherend weleens ‘het Ruhrgebied avant la lettre’ genoemd omdat hier van de zevende tot de tiende eeuw op grote schaal ijzer werd gewonnen. Sporen en vondsten van deze middeleeuwse ijzerwinning zijn nog steeds in Apeldoorn te zien. Voorbeelden hiervan zijn de grootste ijzerslakkenhoop van Nederland in het Orderbos of de duizenden ijzerwinkuilen in het buitengebied.

Dit stukje typisch Apeldoornse en Veluwse geschiedenis was enkele jaren geleden aanleiding om een leskist over ijzer in Gelderland te maken. Van de pannetjes uit de DRU-fabriek, de industriële revolutie en de middeleeuwse ijzerindustrie naar de IJzertijd, toen het allemaal begon. Deze leskist is het afgelopen jaar in opdracht van de gemeente weer helemaal up-to-date gemaakt door Bureau uit de Tijd. Hierdoor sluit het beter aan bij de huidige leerlijnen en kan zowel geschiedenis- als technieklessen ingezet worden. Naast het klassikaal behandelen van de inhoud van deze leskist, maakt ook een buitenles van een middeleeuwse smid deel uit van dit lespakket.

Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september is de leskist te bekijken bij de activiteiten op ’t Leesten (Hoenderlooseweg 191, Ugchelen), waar dan ook de smid aan het werk is. Vanaf 13 september is dit materiaal door scholen bij CODA te leen. Aanvullende informatie is te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/leskist.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?