Spinvis de Be-bop-a-lula tour

Zondag 15 oktober 2023

Door Henk Schrier

Na een regenachtige zaterdag spoed ik me ’s avonds naar Apeldoorn om in de Gigant te gaan genieten van de geniale tingeltangelhersenpan van Erik de Jong. Spinvis slaagt er al een dikke twintig jaar in om poëzie op simpele, maar geniale melodieën te zetten. Op zijn veertigste besloot deze man, na een carrière bij de post, dat zijn leven toch anders moest.

Zijn debuutalbum knutselde hij op een zolderkamer in elkaar, de resultaten liet hij aan zijn collega’s bij de post horen. Deze collega’s mogen we wel dankbaar zijn dat ze geholpen hebben met het nemen van de juiste beslissing om dit album uit te brengen. Gevolg hiervan dat de nummers “Voor ik vergeet” en “Bagagedraaier” niet meer uit onze hoofden te krijgen zijn.

De Gigant was deze avond uitverkocht, het optreden van Spinvis begon en de zaal reageerde gelijk enthousiast. Het podium was niet alleen gevuld met artiesten ook stonden er de nodige paspoppen om het ‘we zijn een menigte’ uit te beelden waar de woordkunstenaar de Jong dan ook de avond mee begon. Verbazingwekkend vond ik het aantal instrumenten wat deze muzikanten bespeelden of moet ik zeggen kunstenaars.

Het ene na het andere nummer werd ten gehore gebracht met de nodige levenservaringen die er tussen de nummers door met het publiek gedeeld werden. Het ene nummer was dansbaar wat dan ook te merken was, het andere nummer was dan weer serieuzer, maar wel met de juiste afwisseling. De mensen die er waren deze avond wisten dit dan ook te waarderen en je maakt het niet vaak mee maar ondanks de rustige nummers werd er bijna niet doorheen geluld. Visueel was er ook de nodige aandacht aan dit optreden gegeven door middel van projectie van afbeelding en visualisaties op de achterwand. 

Al met al een perfecte avond muzikaal uit in Gigant voor wie dit graag mee wil maken, ze zijn nog op tournee al moet ik wel zeggen in veel plaatsen is het al uitverkocht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!