Sporten is net effe anders met Daniëlle

Donderdag 4 november 2021

Door Dione Lam

Na de paralympische spelen ben ik benieuwd geworden naar hoe de gehandicapte sporten in elkaar zitten. In deze serie ga ik 10 weken verschillende sporten bezoeken in Apeldoorn. Niet zomaar een sport, maar voor mensen die mindervalide zijn. Het verbaasde mij enorm dat er zo veel aanbod was in sport voor mensen met een beperking. Hoe voelt het voor de mensen om te kunnen sporten, en hoe denken zij erover? Daar ga ik naar op onderzoek. Vandaag neem ik een kijkje bij Daniëlle.

Spasme

Daniëlle is een prachtige vrouw met een mooi verhaal. “Ik ben 27 jaar en woon op het Groot Schouwburg, ook ben ik transgender. Ik werk nu in de supermarkt, bij de Spar. Ik heb een linkszijdige hemorragie, dus mijn linkerkant heeft spasme. Mijn been ook, mijn arm heeft spasme en de linkerhelft van mijn hersenen is ook beschadigd. Ik kan dus ook erg lastig praten. Met rennen heb ik het ook super moeilijk, zeker als het koud is en mijn spieren verstijven. Dan kan ik nog lastiger lopen en rennen.”

Turnen

“Turnen is niet het enige wat ik doe, ik doe namelijk ook aan vrij zwemmen en aqua sport. Denk daarbij aan aqua spinning, aerobic, aqua Zumba en ga zo maar door. Ik ben dus enorm sportief, alleen is turnen echt mijn favoriet. Hiervoor heb ik ook al geturnd, alleen dan in Vaassen. Een paar keertjes kijken en meedoen, nu zit ik hier bij Novitas. Ik ben op het idee gekomen om op turnen te gaan door een oud vriendinnetje van me, mijn huisgenoot. Ik mocht toen een keertje hier kijken en nu, een half jaar verder, vind ik het nog steeds leuk. Aan de wedstrijden heb ik nog niet mee gedaan, uiteindelijk wil ik dat wel heel graag doen.”

Hechte groep

Bij de turnclub sport Daniëlle met een klein groepje. Toen ik binnenkwam, merkte ik dat de groep enorm hecht was en iedereen gezellig met elkaar stond te kletsen. “Het team is super gezellig, iedereen kan gewoon gezellig met elkaar kletsen. Voor de zomervakantie of de kerstvakantie gaan we altijd wat drinken met z’n allen. Ik ben niet van plan om nog te veranderen van sport, daar is het team en de sport te leuk voor!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!