Sporten is net effe anders met Marjolein

Donderdag 21 oktober 2021

Door Dione Lam

Na de paralympische spelen ben ik benieuwd geworden naar hoe de gehandicapte sporten in elkaar zitten. In deze serie ga ik 10 weken verschillende sporten bezoeken in Apeldoorn. Niet zomaar een sport, maar voor mensen die mindervalide zijn. Het verbaasde mij enorm dat er zo veel aanbod was in sport voor mensen met een beperking. Hoe voelt het voor de mensen om te kunnen sporten, en hoe denken zij erover? Daar ga ik naar op onderzoek. Vandaag neem ik een kijkje bij Marjolein.

Wie is deze sportieve dame?

Marjolein is 37 jaar en woont bij een woongroep op het Schuylenhof in Apeldoorn. “Ik zit ook op een dagbesteding. Daar doe ik aan mozaïek werk en montagewerk. Ik ben moeilijk lerend, vooral rekenen vind ik erg lastig”, legt ze uit. “Voor de rest kan ik wel goed mee doen in de maatschappij. Mijn beperkingen heb ik al sinds mijn geboorte.”

Teamsport

Woonachtig in Apeldoorn, is zij elke week op de sportclub KV Apeldoorn te vinden. “Hoe lang ik op korfbal zit weet ik niet meer. Ik weet wel dat ik er al heel lang op zit!” Helaas kan ze nu niet mee doen, vanwege een blessure aan haar vingers. Dat vindt ze wel even vervelend. “Ja, het is jammer, maar ik kan maar beter even rustig aan doen voordat ik het bijvoorbeeld helemaal breek.” Teamsport vindt ze heel leuk om te doen. “Je speelt samen met gemengde teams, dus jongens en meiden door elkaar heen. In de verdediging staan en in de aanval, je doet van alles wat. Zelf vind ik de aanval stukken leuker, het scoren voornamelijk! Ons team is heel gezellig en we doen veel met elkaar samen.”

Geen sport? Nee, natuurlijk niet!

Stilzitten doet ze niet en ze heeft misschien wel leuke plannen voor de toekomst. Ook ondanks een korte stop met korfbal, blijft haar hart toch bonzen voor de sport. “Ja, ik was eerst even van korfbal afgegaan. Toen kwam ik de trainster weer tegen waar ik ging wonen in Beekbergen en toen ben ik er eigenlijk weer op gegaan. Ik zag het G-Team voorbij komen en dat is eigenlijk wel goed voor mij. Ik kan niet in een normaal team spelen, want dat gaat te snel. In het G-Team speel je echt op een aangepast niveau voor mensen die een handicap hebben of iets minder mobiel zijn. Ik wil misschien nog een keer op badminton, maar om korfbal daarvoor op te geven, dat zou ik niet doen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!