Help de bevolking van Oekraïne

Tante Roosje ‘Dansen met de vijand’

Donderdag 21 april 2016

Door TheaterStefan

In de nostalgisch Rabobankzaal van schouwburg Orpheus genoten wij van de voorstelling Dansen met de Vijand.

Wat is goed? Wat is fout? En wat doe je allemaal om te overleven? Daarover gaat de voorstelling ‘Dansen met de vijand’, gebaseerd op het succesvolle boek Tante Roosje van Paul Glaser. Dit boek werd door de Washington Post omschreven als ‘Een onontkoombaar verhaal over dapperheid en overlevingskracht.’ In zijn zoektocht naar een verborgen familiegeschiedenis stuit Paul Glaser op ‘Tante Roosje’, een Joodse danslerares van wie de echtgenoot in de Tweede Wereldoorlog sympathiseert met de NSB. Ondanks alles probeert Tante Roosje door te gaan met haar leven, haar werk en haar idealen. Dat leidt soms tot duivelse dilemma’s en bijna onmenselijke keuzes. Dit bizarre en gruwelijke verhaal confronteert haar neef met dat ‘goed’ en ‘fout’ niet altijd zo simpel aan te wijzen zijn. En dat uiteindelijk iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden. Het verhaal van Roosje is juist in deze tijd weer pijnlijk actueel. Precies zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog zwelt het antisemitisme weer aan. Dansen met de vijand is een muziektheaterproductie met liedjes die zijn geschreven door Roosje Glaser zelf terwijl ze in de kampen was en hits uit de jaren dertig. En met nieuwe nog nooit vertoonde originele film- en fotobeelden uit het Polygoonjournaal en privé-archieven.

Het toneelbeeld wordt intiem gehouden, we zien een opvallende stapel schoenen zoals deze ook in Auschwitz te zien is, een piano en een tafel en stoel. de acteurs hebben weinig om zich achter te verschuilen.

De rol van Paul Glaser wordt gespeeld door Mike Weerts, die door een toevallig bezoek aan Auschwitz erachter komt dat zijn familie daar heeft gezeten. Weerts speelt ook diverse andere rollen, zelfs die van zijn vader John Glaser, deze maakte een diepe indruk als hij ruzie heeft met zijn zus de oude Roosje.
De oude Roosje wordt gespeeld door Truus te Selle een sterke vrouw die worstelt met haar toch wel wat rebels verleden als je het in het licht van nu zou bekijken, maar ook de worsteling heeft tussen was ik goed of fout, ik heb alleen maar proberen te overleven. Daarnaast speelt Te Selle diverse andere rollen in het stuk elke rol krijgt een eigen karakter en staat als een huis. De jonge Roosje wordt gespeeld door Valéry van Gorp, ze heeft het meeste te doen, dansen, zingen acteren maar Van Gorp bijt zich in de rol en speelt hem van begin tot einde geloofwaardig. De hele avond wordt live op de piano begeleid Maurits Fondse.

Het is een verhaal waarbij je ingezogen wordt en pas los gelaten wordt als het licht dooft, er zat geen moment van verveling in het is een stuk met humor, kritische vragen want gaat het om goed of fout? of was er meer en emotie.

Jankedekkerproducties heeft met Dansen met de Vijand een parel in handen die heel Nederland mag en als het aan mij zou liggen moet zien.

De voorstelling is nog tot en met 22 mei te zien in de Nederlandse theaters kijk voor de speellijst op deze website.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?