The Cool Quest zet overtuigende gig neer in Gigant

Maandag 5 december 2016

Door Bart Lauw

Persfoto The Cool Quest

De Zwolse formatie The Cool Quest deed vrijdag 2 december Gigant aan en deze band liet vanaf het eerste nummer horen waarom er een grote toekomst voor hen in het verschiet ligt. Spijtig dat Gigant verre van uitverkocht was, maar vermoedelijk zullen de optredens van deze swingende muzikanten in de toekomst wel een volle zaal trekken.

Voordat TCQ hun overtuigende gig te berde bracht, was er eerst een voorprogramma van de talentvolle Singer-Songwriter Stuart Mavis. Deze Groninger heeft zijn afdrukken reeds achtergelaten op Oerol en daar veel indruk gemaakt. Ook bij 3FM en Radio 538 wisten hij en zijn prima band de mensen en luisteraars te overtuigen. In Gigant zette Stuart Mavis en muzikale consorten een lekker voorprogramma neer met fraaie poëtische teksten. Een prima opwarmer voor de hoofdact.

The Cool Quest is sinds 2014 aan de weg aan het timmeren en heeft in die relatief korte periode al veel bereikt. Diverse optredens bij DWDD, optredens bij Radio3, in de studio bij Giel Beelen en ook de grotere podia werden reeds beklommen door zanger Vincent Bergsma, Sander Moorlag, Vadim Neef, Thies Bouwhuis en de enige dame van het gezelschap, de prachtige Ilse de Vries.

Toegegeven, ik ben doorgaans geen groot fan van HipHop en toen bij de aankondiging werd vermeld dat het concert HipHop met elektronische invloeden betrof, had ik vooraf mijn bedenkingen, maar die vervaagden snel. Bovengenoemde omschrijving dekte mijns inziens dan ook niet de lading. De zang was Soulful, af en toe zelfs Jazzy en paste prima bij de goed op elkaar ingespeelde band. De stem van Bergsma ligt prettig in het gehoor en hij gaf de band voldoende gelegenheid te soleren.

Af en toe bekroop mij wel het gevoel dat er twijfels waren welke richting men op wilde gaan. De commerciële poprichting of de soul- en jazzkant. Ik spreek de hoop uit dat men voor die tweede optie gaat, want dat geluid is muzikaal uitstekend ontwikkeld en Bergsma heeft daar het perfecte stemgeluid voor.

De nummers aan het einde van de gig waren voor mij absoluut het hoogtepunt. De toetsenist liet met een prachtig intro horen hoe veelzijdig hij was. In de stijl van Ludovico Einaudi wist hij de zaal muisstil te krijgen. Ook de muzikale solo van hem, samen met de gitarist, in één van de laatste nummers was van een uitzonderlijk hoog niveau. In het slotnummer was het zanger Vincent Bergsma die alle credits verdiende met een prachtig geïmproviseerde scatsolo die aan Al Jarreau deed denken.

Concluderend kan je stellen dat mijn sceptische houding vooraf overtuigend teniet is gedaan. TCQ heeft bewezen een band te zijn waar we nog veel van gaan horen en hopelijk blijven dan de soul- en jazzyinvloeden gewaarborgd in hun repertoire.

De tijd is nu aangekomen om hun cd Funkin Badass op te zetten, gevolgd door hun nieuwe Vinyl EP Pulsar. Op die EP staat de nieuwste single Coastline. Ongetwijfeld zullen het schijfje en de plaat lekker klinken, maar TCQ is live mijns inziens toch op zijn best. Kom daar allen getuige van zijn als de band Gigant weer aandoet, zodat een volgende gig van hen wél het aantal bezoekers krijgt dat TCQ verdient.

Gigant, vrijdag 2 december, The Cool Quest

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!