Trendconferentie Apeldoorn

Woensdag 20 november 2013

Door Redactie

Karen Hop

Joke schreef het al in haar 1-2’tje, er kon van de redactie gisteren niemand aanwezig zijn bij de Apeldoornse Trendconferentie. We hebben het slechts via Twitter kunnen volgen. Uit de twitterberichten kunnen we een aantal conclusies trekken:
– In Apeldoorn is sprake van een redelijke mate van vergrijzing;
– daarnaast is Apeldoorn een comfortabele gezinsstad;
– De Apeldoornse Pijpers (DAP) doen het goed in de trends;
– Apeldoorn is een vrijwilligersstad;
– Apeldoorn zou moeten investeren in de jeugd, het kan hipper.

Een aantal Twitter-quotes:
“De Apeldoorner kijkt zolang de kat uit de boom totdat ie er dood uitvalt” – Citaat Willem Bierman door Ariane van Burg
“Dat het plaatsen van een stip aan de horizon een overschatting van onze intelligentie is #ApeldoornTrends” – M. van Duivenboden
“Conclusie van de avond: trends stellen geen reet voor. Wees lekker jezelf en kleur vooral eens buiten de lijntjes… ” – Karen Hop
“Het is me helder, onzekerheid en onduidelijkheid alom vwb de toekomst van Apeldoorn” – Mike van Woudenberg
“Kijk dat is nog eens aantrekkelijk, veilig, groen, comfortabel wonen in #Apeldoorn en dus #positief en zeer leefbaar” – Jeroen Reinders

Gelukkig voor ons was Bert Anvelink aanwezig en hij wilde zijn bevindingen en analyses graag met ons delen. Zie hieronder zijn verslag:

Apeldoorn & Trends
De conferentie begon met een video-introductie door vier oud burgemeesters. Rode draad in deze beelden is dat Apeldoorn iets te bescheiden is en het ontbreken van onderwijs een gemiste kans was in de jaren ’80. Bruins Slot waarschuwt aanwezigen uit te kijken met trends.

Gerard Marlet, directeur Atlas voor gemeenten
Schetst een beeld van Apeldoorn dat ondergemiddeld scoort op het gebied van banen, voorzieningen, universiteit en hipheid. Bovengemiddeld is natuur, veiligheid en wonen. Burgemeester Berends sprak over comfortabale gezinsstad, Marlet noemt het liever een veilige gezinsstad. Voor comfortabel ontbreken de voorzieningen. Daar zou wat hem betreft de focus op moeten liggen. Koesteren en uitbouwen van dat wat je wel hebt en daar voorzieningen, oa meer restaurants, aan toevoegen. Apeldoorn zou de ideale stad kunnen zijn in de overgang van randstad naar het platteland.

Hans Mommaas, hoogleraar vrijetijdswetenschappen
Betoogt dat Apeldoorn haar bewoners erbij moet betrekken, als Apeldoorn dat niet doet, zullen die zich vanzelf verenigen en met de nieuwe (sociale) media snel een eigen geluid laten horen. Betrek de burgers, vergroot hun betrokkenheid, maak ze ambassadeur van het verhaal van Apeldoorn. Doe aan storytelling.

Forumdiscussie
Kwam onvoldoende uit de verf. Discussie en voorbeelden op detailniveau. Richting werd niet gegeven en keuzes al helemaal niet gemaakt. Wel een sterk betoog om ondernemers meer hun gang te laten gaan en initiatieven te ontplooien om de uitgestudeerde student na afloop van de studie terug te winnen voor Apeldoorn. Verder hoorden we een roep om culturele en artistieke initiatieven meer ruimte te geven. De discussie had steviger gemogen, wellicht aan de hand van stellingen.
Wat m.i. ook ontbrak was een doorkijk naar de toekomst, het heette tenslotte niet voor niets trendconferentie. Waarom alleen naar Apeldoorn laten kijken en niet een goede doorkijk naar de komende jaren. Wat mij betreft een gemiste kans.

Twitter
Helaas werd er niets gedaan met de oproep om te twitteren, er was geen tweede scherm, geen monitor die voor digitale input kon zorgen. Er zijn bijna 200 tweets geplaatst met #trendconferentie als onderwerp. Deze zijn vooral voorafgaand, tijdens de pauze en bij het begin van de forumdiscussie geplaatst. Wat ook uit de plaatsingstijd blijkt, is een afname van het aantal tweets naarmate de conferentie vorderde, dat duidt niet helemaal op een goede opbouw naar een hoogtepunt.

De tagcloud geeft een overzicht van de topics die meest getweet zijn.

Opmerkelijk is dat de humor van voormalig stadsdichter Willem Bierman het meest tweet-waardig werd gevonden. Een goede afsluiting derhalve.

Voor een overzicht van alle tweets zie:

http://storify.com/BertAnvelink/trendconferentie-apeldoorn-and-trends

Verbeterpunten
Wifi ontbrak, dat kan niet meer in deze informatiseringstijd, zeker niet als je deelnemers oproept Twitter te gebruiken. Als je daar dan voor kiest, gebruik dan een centrale # (hashtag) dan kan iedereen de stream goed volgen. Ook de mensen die er niet bij konden zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!