Twee nieuwe regelingen Erfgoedfonds

Dinsdag 4 januari 2022

Door Dione Lam

Archief | Daniel van Harmelen

Een regeling voor het versterken van cultuurhistorische landschapselementen en een regeling voor het mogelijk maken van erfgoedverbeeldingen. Afgelopen zaterdag heeft het Erfgoedfonds deze twee regelingen erbij gekregen. Gemeente Apeldoorn wil met deze regelingen initiatieven stimuleren. Hierdoor krijgen meer mensen een beter beeld over de Apeldoornse geschiedenis.

“Apeldoorn kent een rijke ontstaansgeschiedenis,” legt Wethouder Cultuur en Erfgoed Detlev Cziesso uit, hij hoopt dat deze subsidieregelingen mooie ontwikkelingen aanwakkeren. “Onze hoogteverschillen danken we aan de ijstijd, in de prehistorie verrezen honderden grafheuvels, de bomen zijn vooral geplant dankzij de Oranjes en sprengen zijn met de hang gegraven. Sommige historie is nog steeds zichtbaar in ons landschap en daar moeten we zuinig op zijn. Onderhoud, en het beter zichtbaar maken van deze cultuurhistorische elementen kost geld en daarin willen wij ondersteunen.”

De Regeling Cultuurlandschap

Deze nieuwe regeling is erg gefocust op de versterking van de beleving en het herstel van het waardevolle historische cultuurlandschap binnen de gemeente. Denk hierbij aan het onderhoud van grafheuvels, houtwallen, sprengen, buitenplaatsen en bosschages. Ook voor het organiseren van activiteiten om de beleving van het cultuurlandschap te versterken, kan de subsidie worden aangevraagd.

“We zien dat steeds meer inwoners op zoek gaan naar de herkomst van hun buurtje, van hun huis of van plekken waar ze graag wandelen,” legt Cziesso uit. “De verhalen die schuilgaan achter een locatie, leren ons over de geschiedenis. Maar ze laten ons ook met andere ogen naar Apeldoorn kijken. Ik hoop dat we op die manier steeds meer zien hoe bijzonder Apeldoorn eigenlijk is.”

Echt, er valt nog zoveel te ontdekken!

De Regeling Erfgoedverbeeldingen

Om de zichtbaarheid en de beleving van onze Apeldoornse geschiedenis te vergroten, is de regeling Erfgoedverbeeldingen opgenomen in het Erfgoedfonds. Hiermee wordt gestimuleerd om daarom meer historische verwijzingen te maken in een openbare ruimte. Zo worden de verhalen van Apeldoorn zichtbaar voor het oog en worden de verhalen ‘verteld’.

Wil je meer verduidelijking over deze nieuwe regelingen? Dat kan op de website.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!