Van één op de drieduizend internetgebruikers worden gegevens opgevraagd

Maandag 12 augustus 2013

Door StrangeArt

De internet provider xs4all heeft een “transparantie” rapport gepubliceerd. In dit overzicht is het aantal “bevragingen” van politiediensten weergegeven . Het koste xs4all nogal wat duw en trekwerk om deze gegevens openbaar te mogen maken. In eerste instantie zou het een strafbare handeling zijn.

Het blijkt dat bij 0.034 percent van de abonnees gegevens zijn opgevraagd. In dit rapport is onderscheid gemaakt tussen het opvragen van simpele adresgegevens, het internet gedrag of het aftappen van telefoonverkeer.
Simpele rekensom: 0.034 percent is 1 op de 3000 internetgebruikers. Een frequentie waar ik van schrik. Zouden 1 op de 3000 personen wat kwaads in de zin hebben?

Let wel: dit zijn bevragingen door de politiediensten. De AIVD en de MIVD mogen niet vermeld worden, dat is staatsgeheim, dus het werkelijke aantal vragen om informatie is nog (veel) hoger.

Nu is de kans groot dat ik ook gevolgd wordt, helemaal nadat ik een artikel had geschreven over snelkookpan, ricine, antrax en mensenmenigte. Maar dit artikel was een bewuste actie. Mijn opzet was een back-up hebben van mijn wachtwoorden (altijd gemakkelijk). Als ik die wachtwoorden vergeten ben kan er nu altijd nog gebeld worden naar de AIVD.

Terzijde: Wel flauw trouwens van de AIVD dat men wel mijn Facebook berichten leest maar nooit “liked”

Zie voor het transparantierapport van xs4all: https://www.xs4all.nl/media/transparantie/Transparantierapport-2012.pdf

Over de foto: bij zulke grote aantallen zie je “door de bomen het bos niet meer”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!