Veilig outdoor en het goede doel steunen

Maandag 3 december 2012

Door Joke de Wolde

Jeroen Taalman

Steun met LED-hesjes zorg aan mensen met kanker

ECORunners bereiden zich voor op Roparun 2013

APELDOORN – Veilig in het donker hardlopen of fietsen en ook nog een goed doel steunen? De ECORunners uit Apeldoorn verkopen nu via www.ecorunners.nl LED-hesjes om sponsorgelden bijeen te vergaren voor de Roparun, die op zaterdag 18 mei start en die zondagnacht 19 mei door Deventer, Apeldoorn en Ugchelen heen komt. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam, waarbij teams een sportieve prestatie leveren om geld op te halen voor zorg aan mensen met kanker. Hierbij ligt de nadruk niet zo zeer op het steunen van onderzoek om kanker te voorkomen of genezen, maar op het steunen van mensen die al lijden aan ziekte. Het doel is om het leven van deze patienten zo dragelijk mogelijk te maken. De koeltehelmen die in het Gelreziekenhuis in gebruik zijn genomen, zijn bij voorbeeld gefinancieerd uit de opbrengst van vorig jaar.

Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen oftewel meer dan anderhalve marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en een aantal begeleiders, zoals chauffeurs, verzorgers, cateraars en een teamcaptain. Elk team is zelf verantwoordelijk voor de invulling van de taken en telt gemiddeld 25 personen. Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Dit doen zij onder meer door sponsors te zoeken en loten te verkopen.

Klimaatneutraal team
De ECORunners startten in 2011 als enige team dat de Roparun zo veel mogelijk klimaatneutraal probeert te volbrengen. Normaal stapt de loper, zodra hij afgewisseld wordt, in een busje waar de andere lopers ook zitten. De ECORunners hanteren echter het run-bike-run principe: de loper stapt niet in het busje maar gaat op de fiets van degene die hem afwisselt. Er komt dus geen gemotoriseerd verkeer aan te pas tijdens het lopen.

De leden van dit team zijn mensen uit Apeldoorn die graag een sportieve prestatie combineren met het zich inzetten voor een goed doel. In 2011 haalden zij 15.000 euro op en dit jaar 22.500. Voor het komende jaar hopen ze extra geld in te zamelen met de verkoop van de LED-hesjes.

LED-hesje
De stichting Roparun stelt strenge eisen aan de veiligheidshesjes die gebruikt worden en de LED-hesjes die de ECORunners nu verkopen zijn als een van de weinige al goedgekeurd. Elk hesje telt 16 LED-lampjes met drie standen; langzaam en snel flitsend en continu. De hesjes werken op twee AA-batterijen die eenvoudig vervangbaar zijn. De hesjes hebben een klittenbandsluiting en zijn verstelbaar. Tevens hebben ze twee zakken en brede stroken reflectieband. Ze zijn leverbaar in de maten small (tot circa 1.70 meter en 70 kg.) en large. Een hesje kost 14,50 euro en is bestellen via www.ecorunners.nl. Van elk hesje gaat drie euro naar de ECORunners. Ook een leuke tip voor Sinterklaas.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!