Verenigde Senioren Partij splitst zich af van 50Plus

Woensdag 5 december 2018

Door Roelof Rump

Roelof Rump

De Verenigde Senioren Partij (VSP) uit de vorige raadsperiode fuseerde met 50Plus. Vorige week ontstond er onderling onenigheid  en splitste de oud voorzitter van de VSP (Hans Weevers) zich af. Hij wil als eenling verder gaan onder de oude naam: Verenigde Senioren Partij (Bron: Stentor). De vraag is nu wordt het dan weer een familiepartij?

Het politieke verleden van Hans Weevers

De VSP uit de vorige raadsperiode was een familiebedrijf, de schoonzoons van Weevers waren fractievertegenwoordiger (ik heb ze gezien, echt geen senioren). Nu heeft Weevers– in mijn ogen – een dubieus verleden. Ik heb eerder (februari 2014)over hem geschreven, en dat was niet vriendelijk:

‘Hans Weevers is een bekende in de gemeenteraad, want heeft er al eerder ingezeten. Viel op omdat hij nooit iets te berde bracht. Makkelijk verdiend die 2.000 euro per maand. Er is nog meer gratis geld: elke fractie krijgt een vergoeding voor een fractie-assistent, dus ook Hans Weevers. Alleen had hij géén fractie-assistent. Hij accepteerde wel elke maand de bijdrage. Schijnt naar verluidt nog gedonder over te zijn geweest met de accountant. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat hij dit onterechte geld nooit heeft terugbetaald.’

Misleiding van ouderen

Verder gravend in het verleden van Hans Weevers kreeg ik de indruk dat zijn sympathie voor senioren berust op eigenbelang, zie een eerder door mij geschreven  artikel (Februari 2014), een korte samenvatting hieruit:

‘Er zijn weinig raadsleden die het consumenten programma Radar halen. Hans Weevers is het gelukt met een item over misleiding van kwetsbare ouderen. Kern van deze uitzending: De oude mevrouw Vink vergist zich bij het betalen van € 26,- aan de door Weevers opgerichte (nep)vereniging ‘Algemene Ouderen Vereniging’, zij vergeet de komma en betaalt € 2.600,- Weevers wil het geld niet teruggeven! Om nu in haar dagelijkse onderhoud te voorzien, moest mevrouw Vink een lening afsluiten.’

Wat doet die (nep)vereniging

Radar ging eens kijken wat de Algemene Ouderen Vereniging nu allemaal precies doet. Allereerst lijkt de naam van deze vereniging natuurlijk wel heel erg op die van het Algemeen Ouderen Verbond, de voormalig landelijk politieke ouderenpartij. Ook de activiteiten van de door Weevers opgerichte vereniging zijn wat vreemd te noemen. Zo geeft de vereniging een knipselkrant uit. Deze staat echter vol met verwijzingen naar internet. Iets wat vooral de doelgroep ouderen niet echt aanspreekt. Ik spreek van bewuste misleiding en zelfverrijking als je voor eigen gewin een naam gaat gebruiken die wel erg lijkt op een bestaande en actieve ouderenbond (Weevers: AOV, bestaand AOB) en vervolgens geen tegenprestatie levert.

Even Googelen, het houdt niet op met die man

Hans Wevers is bestuursvoorzitter van de Stichting STAPS (Stichting tot Assistentie Politieke Secretariaten). Gehuisvest op de Bosweg 2K, op een andere Google vindplaats gehuisvest Loolaan 482

Wat doet die stichting en welke vermoedens heb ik

Er is niets gevonden over enige activiteit van de stichting. In mijn geheugen zit wel een discutabele stichting van een burgemeester in Drenthe, die wilde zijn salaris laten storten op de rekening van een zelf opgerichte stichting, scheelde in de belasting. Hij werd door de commissaris van de, destijds nog, Koningin teruggefloten.

Mijn persoonlijke opvatting

We hebben dus een einzelgänger in de raad en weer met familie (dochter) als fractie-assistent (Stentor). Ben benieuwd of zijn schoonzoons nog tijd over hebben om als fractievertegenwoordiger de belangen van de ouderen onder ons te behartigen. Het lijkt dus opnieuw een familiebedrijf.

Wat mij betreft laveert Hans Weevers langs de rafelrand van integriteit en is de politiek onwaardig. Daarom een vraag aan de Burgermeester: is het geen idee om toch maar een integriteit (Bibop) toets doen voor raadsleden?

Over hoor en wederhoor: in 2014 heb ik Hans Weevers gesproken, hij had geen weerlegging op mijn schrijfsels. Wat de politiek actieve schoonzonen van hem betreft: Ik heb hem via e-mail gevraagd of dat gegeven juist was, het klopt. En ik nodig ze graag uit voor het geven van een reactie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!