Voorlopig moeten bezorgscooters door rood rijden

Donderdag 16 november 2017

Door Daniel van Harmelen

Google Maps

,,Allereerst is het natuurlijk niet de bedoeling dat bezorgscooters door rood rijden”. Dat wil de gemeente toch maar gezegd hebben. Maar een snelle oplossing is er niet. Scooterbezorgers die hun klanten tevreden willen houden moeten voorlopig creatief omgaan met het gewraakte rode stoplicht.

Recent berichtte Apeldoorn Direct over een onbekend probleem: bezorgscooters rijden massaal door rood, en dat is nog terecht ook. De lichten springen niet op groen omdat de scooters niet waargenomen worden door de detectielussen, zoals auto’s wel opgemerkt worden. Om het eten op tijd (en warm!) bij de klant te krijgen, zoeken bezorgers creatieve manieren langs de stoplichten. Het fietspad (illegaal), door rood rijden (illegaal) of wachten op een auto die achter de scooter komt staan (maar dat kan erg lang duren).

Volgens de gemeente Apeldoorn ligt het alleen niet zozeer aan de lussen. ,,Voor de zekerheid hebben we de gevoeligheid van de detectielussen bij de kruising Hofstraat-Nieuwstraat nagekeken, de gevoeligheid staat hier al op maximaal. De oorzaak ligt in de productie van deze lichte scooters, waar veel minder ijzer wordt gebruikt. Dit is juist hetgeen waar deze detectielussen op reageren”, volgens een woordvoerder.

Gemeente Apeldoorn denkt graag mee, blijkt wel. ,,Om niet te lang op het stoplicht te hoeven wachten met een lichte scooter, helpt het om iets verder van de stopstreep af te staan. Dat de detectielussen moeizaam op lichte scooters reageren, is een bekend probleem bij ons”.

Een snelle oplossing is er eigenlijk niet. ,,We zijn al langere tijd aan het zoeken naar een manier op de detectielussen te kunnen verbeteren, maar hier is vooralsnog geen goed aanbod voor. Ook andere gemeentes hebben met dit probleem te maken. We hopen snel een goed alternatief te vinden om lichte scooters beter te detecteren”.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!