Wachten op de wolf

Zaterdag 29 maart 2014

Door Vera Leimann

Pinterest

Er bestaat blijkbaar een kans dat de wolf zich weer in ons land gaat vestigen. Deskundigen roepen dat al een tijdje. Het dier komt steeds dichterbij de grens tussen ons en onze Duitse buren en daar wordt dan alvast rekening mee gehouden. De wolf krijgt bescherming van de wet.

Ik vind wolven prachtig. Maar in mijn geboorteland Duitsland heb ik er nog nooit één in het wild gezien en wéét dus niet wat een confrontatie met zo’n mooi beest teweegbrengt. Ze houden zich doorgaans verstopt, het zijn schuwe beesten.

Toch…. het zal me benieuwen.. Ik vraag me af óf de wolf de grens overgaat en áls hij dat dan doet, hóe hij dat doet. Jaagt hij dan op wild in rustige bossen of gaat hij gelijk vee of losliggende afvalzakken te lijf?  Hébben wij wel genoeg loslopend wild voor de wolf in ons dichtbevolkte landje?

Wat zijn de overwegingen geweest om het beest al bij voorbaat hier ter lande bescherming te laten genieten terwijl het de koude snuit nog niet eens heeft laten zien?

Ik citeer: “Om de dieren niet te lokken, moet er een landelijk verbod komen op het voeren van wolven. Wolven die uit zichzelf naar mensen toe komen, moeten verjaagd worden. Een wolf die honden doodbijt, is een moeilijk geval volgens de deskundigen, aangezien veel mensen daar boos over zullen zijn. Doodschieten is dan een optie.”

Hoe verjaag ik een wolf die op me afkomt? Hoe zit het als ik de  resten van een lammetje in de wei zie liggen dat ik de dag ervoor samen met de veearts uit de moeder heb moeten trekken? Neem ik dan genoegen met een financiële vergoeding of schreeuw ik dan moord en brand? Krijgen hondenbezitters ook een vergoeding voor emotionele schade? Of is het dan: “Had hij maar niet los moeten lopen”?
Volgens mij is hier nauwelijks over nagedacht.

Dit werpt zó veel vragen bij me op en ik kan zó veel problematische scenario’s bedenken dat ik eigenlijk zoiets heb van: “kom maar op wolf, welkom.” Ik wil wel eens zien hoe de politiek hiermee omgaat.   Al moet ik wél zeggen dat het idee van een stille boswandeling in de nabije (?) toekomst, waarbij je dan zomaar ineens een roedel behendige, intelligente en met tanden bewapende roofdieren tegen zou kunnen komen, me enigszins verontrust.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!