Wat is de toekomst van het Drakenbootfestival?

Woensdag 13 december 2023

Door Redactie

In oktober spraken de organisatoren van het Drakenbootfestival, Marieke Nieuwenhuis en Eric-Jan Westen, met de Stentor en deelden hun bezorgdheid over de toekomst van het festival in Apeldoorn. Het voorgestelde woningbouwplan voor de festivallocatie, met name de plek van het hoofdpodium, is aanzienlijk gewijzigd, met overweging van de gemeente voor een hoog bouwblok van acht tot tien verdiepingen op die locatie. Volgens de organisatoren zou dit funest zijn voor het voortbestaan van het al 17 edities bestaande festival. Ze vrezen dat de beoogde veranderingen de essentie van het terrein en de ruimte voor het Drakenbootfestival aanzienlijk zullen beïnvloeden en hebben een dringend verzoek naar de gemeenteraad gestuurd om in te grijpen. Wij hebben een aantal vragen over de voortgang van het jaarlijks 100.000 bezoekers trekkende evenement gesteld aan de gemeente Apeldoorn, we hebben de vragen en antwoorden onder elkaar gezet:

Kunnen we de conclusie trekken dat het Drakenbootfestival niet meer georganiseerd/gevierd kan worden op het Zwitsalterrein door de veranderingen? “Nee, deze conclusie klopt niet. Evenementen blijven mogelijk op het terrein van de Zwitsal, waaronder het Drakenbootfestival.”

Klopt het dat het juiste uitvoeringsjaar van de plannen rond het Zwitsalterrein 2024 is? “De ontwikkeling bedraagt een periode van 10 jaar. In 2024 wordt gestart met het renoveren van een aantal panden, daarna zal nieuwbouw volgen.”

De organisatie van het Drakenbootfestival weigert commentaar te geven, is dit vanwege opdracht of advies vanuit de gemeente? Klopt het dat de gemeente een spreekverbod heeft opgelegd? “Nee, daar is absoluut geen sprake van welk verbod dan ook. De gemeente en Drakenbootfestival zijn met elkaar in constructief overleg.”

Uit de informatie die wij hebben, blijkt dat de gemeente het Drakenbootfestival gaat opheffen. Is de informatie die wij hebben juist of onjuist? “Dit is pertinent onjuist. Als gemeente dragen we het festival een warm hart toe en is onze inzet juist om de activiteiten door te laten gaan.”

Heeft de gemeente naar alternatieve locaties voor het Drakenbootfestival, en zo ja, waar? “Die vraag is niet aan de orde omdat het Drakenbootfestival, wat betreft de gemeente, op het Zwitsalterrein blijft.”

Klopt het dat het Drakenboot Festival geen rol speelt in het cultuurbeleid van de gemeente Apeldoorn? “Wij zien uiteraard de culturele meerwaarde van het festival en dragen het een warm hart toe. Het Drakenboot Festival is een evenement, net als bijvoorbeeld Royal Light en Koningsdag en wordt door de gemeente vanuit de beleving ondersteund.”

De organisatie

In het kader van hoor en wederhoor hebben we de vragen en antwoorden ook bij de organisatie van het Drakenboot Festival neergelegd, we hebben de vragen en de reactie vanuit het festival onder elkaar gezet:

Kunnen we de conclusie trekken dat het Drakenbootfestival niet meer georganiseerd/gevierd kan worden op het Zwitsalterrein door de veranderingen? “Nee, dit klopt niet. We zijn wel samen aan het onderzoeken of en hoe de nieuwbouw mogelijk is in combinatie met evenementen, waarbij de insteek is dat Drakenbootfestival in haar huidige vorm moet kunnen blijven bestaan. Dit onderzoek loopt nog.”

Klopt het dat het juiste uitvoeringsjaar van de plannen rond het Zwitsalterrein 2024 is? “Nee, dit klopt niet. De plannen zijn in verschillende fases opgesplitst, waarbij nieuwbouw bij Zwitsalpark start in 2027.”

De organisatie van het Drakenbootfestival weigert commentaar te geven, is dit vanwege opdracht of advies vanuit de gemeente? Klopt het dat de gemeente een spreekverbod heeft opgelegd? “Nee, er is geen sprake van een verbod.”

Uit de informatie die wij hebben, blijkt dat de gemeente het Drakenbootfestival gaat opheffen. Is de informatie die wij hebben juist of onjuist? “Nee, dit klopt niet. We hebben een goede samenwerking met de gemeente, en zoals aangegeven zijn we in constructief overleg/onderzoek, en gaan we ervan uit dat de gemeente zoals beloofd achter het Drakenbootfestival blijft staan.”

Heeft de gemeente naar alternatieve locaties voor het Drakenbootfestival, en zo ja, waar? “In 2021 hebben we met de toenmalige wethouders onderzocht of er alternatieve locaties voor het Drakenbootfestival zijn. Onderdeel daarvan was een fietstocht langs het kanaal van zuid naar noord. Gezamenlijk kwamen we tot de conclusie dat er geen alternatieven zijn en Zwitsalterrein de enige plek is waar Drakenbootfestival mogelijk is.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!