Wonen in een Apeldoorns zwembad

Donderdag 23 november 2017

Door David Levie

Drie jaar na de sluiting is het Sportfondsenbad nog steeds niet verkocht. De gemeente Apeldoorn (eigenaar) heeft een mooie site ontworpen om de aandacht op het bad van weleer te vestigen. Mocht een projectontwikkelaar toehappen, dan heeft dat consequenties voor een 27-jarige Apeldoorner. Want de bassins mogen leegstaan en het pand een desolate indruk maken, leeg is het Sportfondsenbad niet…

De een woont in een flatje, de ander in een penthouse. Er zijn mensen in rijtjeshuis en er zijn er die die een villa tot hun beschikking hebben. Maar er is slechts eentje in de wijde omtrek die kan zeggen: ,,Ik woon in een zwembad.’’ Zijn naam is Dirk van der Valk en al meer dan een jaar huist hij dankzij een zogenoemde oppasovereenkomst (anti-kraak) in het voormalige Sportfondsenbad op een steenworp afstand van het Caterplein.

Dirk weet dat het allemaal slechts tijdelijk is en dat hij wellicht al in de nabije toekomst binnen een maand naar wat anders zal moeten uitkijken, maar voordat het zover is geniet hij van de ruimte waarover hij de beschikking heeft en de schappelijke ’huur.’ Want wie echt huurt geniet bescherming en dat heeft Dirk niet.

De ontvangst is hartelijk en de gastheer gunt zijn bezoekers een kijkje in het zwembad, het later bijgebouwde les-bad en de catacomben van het gebouw dat begin januari 2015 voorgoed de deur dicht deed voor zwemmers. Protesteren hielp niet, de gemeente die eigenaar is van het gebouw wil het zo snel mogelijk verkopen. Het liefst aan een projectontwikkelaar in combinatie met een leegstaand schoolgebouw (Saxion, Huishoudschool) aan de Kerklaan.

De beheerder van het bad is een goeie bekende van Dirk. Zijn dagelijks brood verdient hij als mede-eigenaar van Heerlijk Lokaal, een bekende horecagelegenheid tussen Molenstraat-centrum en Stationsstraat in een pand dat als Tot2021 bekendheid geniet. Daar is ook Delicious Media gevestigd, een internetbureau dat Dirk met twee zakenpartners bestiert. Een jonge ondernemer die liever z’n centen in zijn bedrijf stopt dan veel geld uitgeeft aan de huur van een woning in de Apeldoornse binnenstad.

De beheerder wees Dirk op de mogelijkheid om in het Sportfondsenbad te gaan wonen en dat ook nog eens tegen een uiterst vriendelijke vergoeding. Zijn verkering was net uit. ,,Ideaal dus voor een vrijgezel’’, lacht Dirk, die meteen reageert als hem wordt gevraagd of hij in het diepe of in het ondiepe slaapt. Hij opent een deur die zelfs voor zwemmers gesloten bleef. Daar waar eens de administratie was gevestigd is nu het woongedeelte van Dirk. Een echte vrijgezellenwoning die smeekt om de hand van een vrouw.

Een echte rokkenjager zegt hij niet te zijn. Daarvoor ontbreekt hem de tijd. Zijn leven bestaat uit keihard werken, een bedrijf opbouwen, slapen en in zijn vrije tijd is hij bij nacht en ontij binnen één minuut op het Caterplein. En als er een speciale dame zijn pad kruist, dan weet hij haar wel nieuwsgierig te maken. ,,Waar ik woon? In een zwembad.’’ In een wat…? ,,Dat zeg ik je toch, in een zwembad. Een mooi verhaal’’, lacht Dirk. ,,En het werkt…. Heel af en toe.’’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!