Flabbergasted Stemmen

Maandag 18 maart 2019

Door Edward Butter

Edward Butter

,,Waar staat die V voor bij PVV en VVD?” vroeg dochterlief. ,,Voor vrijheid”  antwoord ik. ,,O da’s mooi”  zegt ze ,,dan ga ik daarop stemmen.” ,,O da’s mooi”  zeg ik ,,dan mag ik je zakgeld inhouden.”  ,,Uh nee papa.” antwoordde ze. ,,Nou dat is vrijheid hoor!” was mijn antwoord.

Bill Gates en anderen doen dat ook. Die pakken van anderen een klein beetje zakgeld net zolang tot ze zelf met tachtig miljard Euro in hun kontzak lopen. Neo-liberaal en globalist noemen ze zichzelf. Liberaal betekent ook “vrij” lieverd. Gelegaliseerd stelen is dat en aangezien iedereen dat mag is er niets mis mee, denken ze. Denken ze! Want het is weer niets anders dan het recht van de sterkste.

We moeten naast elkaar staan – hoor ik Rutte zeggen – en hij blijft staan waar hij staat.
Schijnbaar bedoelt hij dat we naast hem moesten gaan staan. Zo is hij de mensen die niet meer kunnen lopen of staan – of doen – gelijk al kwijt. Dat lucht op want dat scheelt vet in de kosten. Economie heet dat; de kosten laag houden en de baten hoog. Rutte is daar zeker één van de beste in en trots is hij dan ook op zijn “economie”. Wat geld kost eruit of erop bezuinigen (bejaardencentra, buurthuizen, welzijnswerk…. ) en grote bedrijven paaien hier te blijven. Zijn economie is echter niet de mijne en waarschijnlijk ook niet de uwe tenzij u een groot bedrijf hebt.

Gladder dan een aal zat hij gisteren bij #PENJ en liet hij Buma grotendeels het woord doen.
Klaver die – naast dat hij te duur was – nog geld over had om wat vluchtelingen op te halen ging onderuit. Ook al omdat hij bij de formatie was weggelopen.

Rutte brengt de energie rekening omlaag en mijn klomp breekt.
Ik ben flabbergasted; zeg maar; en Klaver gaat knockout. Gelukkig herstelt hij zich wat later en wordt wantrouwend.

Hoe zit het nu echt?
Wel Rutte en de zijnen weten ook wel dat het eerst de lage inkomens aanspreken niet in hun voordeel gaat werken. Er komen verkiezingen aan dus Klaas even op de rem en Rutte op het gas. Klaver verschiet van kleur want het gras wordt hem voor de voeten weggemaaid. Thieme is wat sceptischer en zegt gelijk al: eerst zien dan geloven. Baudet verlaat het klimaatdebat en gaat popiejopie spelen bij #PENJ. Ook Buma vinden we daar met een big smile terug.

Geen probleem zegt Baudet en dat horen de mensen graag.
En hoewel iedereen weet dat er wel een probleem is stijgt hij naar veertien zetels. En ach, misschien is struisvogelpolitiek wel de beste weg want het gaat wel heel erg duur worden. Tenzij we er gewoon business as usual van maken.

Asscher horen we niet.
Althans ik hoor hem niet schreeuwen. Hij bleef bij het klimaatdebat – in tegenstelling tot Thierry – omdat hij daar nodig was. Hoe boos ben ik op hem vroeg ik me van de week af. Wel de stommiteit met de VVD heb ik hem echt nog niet vergeven. Dat hij die dertig zetels liet vertrekken maakt me nog steeds woest. Maar hij blijft – als goed bestuurder – wel op zijn post en doet zijn werk. Voor zekerheid – eerlijke beloning – en een solidaire sociale samenleving. Daar staat de PvdA voor. Als Asscher weg is ga ik zeker terug naar de PvdA en misschien dit keer ook wel bij gebrek aan beter.

GA STEMMEN
En mensen ga stemmen want het is wel belangrijk dat het openbaar vervoer goed geregeld wordt in de toekomst. Het is ook belangrijk dat het water daar gaat waar het welzijn – voor welvaart – dient. Denk niet – het gaat wel goed – want hoe meer mensen dat denken hoe groter de kans dat het niet goed gaat. Wilt u het kabinet tegenwerken in hun plannen nu zoals – nog steeds – de rekening bij de laagste inkomen leggen dan zult u echt naar de stembus moeten.

Rekensommetje
De stembus is 500 meter bij u vandaan en scheelt u 20 euro in de maand voor tenminste de komende vier jaar. Dat is dus ongeveer 1000 euro voor een kilometer fietsen. En tegelijkertijd kunt u even stemmen voor of tegen andere dingen die belangrijk zijn voor u!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stemwijzer live

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!