Organisatie Klimaatalarm verbaasd over besluit van burgemeesters

Zaterdag 13 maart 2021

Door Tim Uilen

Djaga | Klimaatalarm Apeldoorn

De plannen voor een protest in Apeldoorn van het ‘Klimaatalarm’ zijn er al een tijdje. Recent heeft De Grote Kerk ook bekendgemaakt dat zij het protest steunen en samen met de bezoekers van de manifestatie komende zondag, 14 maart, herrie gaan maken, de kerk gaat namelijk om 15.00 uur de klokken luiden. Alleen blijken de burgemeesters van steden waar het ‘Klimaatalarm’ wordt geslagen verbaast door de oproep van de organisatie in coronatijd. Daarom moet er ook een maximaal aantal bezoekers gehanteerd worden. In Rotterdam zijn dit er bijvoorbeeld 100, terwijl er in Groningen 1.000 mensen aanwezig mogen zijn.

Uit het niets

“Dit verbaast mij enorm”, zegt Odile Rijken, organisator van het ‘Klimaatalarm’-protest in Apeldoorn. “Wij zijn, als Klimaatcrisis Coalitie, al maanden lang aan het voorbereiden.” Burgemeester Ton Heerts heeft zich namelijk bij een groep burgemeesters aangesloten die zich hebben verbaasd over de protesten. Daarbij is door deze burgemeesters een brief geschreven waarin ze hun zorgen uitspreken, ook wordt er gevraagd om het aantal bezoekers te begrenzen tot het opgelegde aantal. Daarnaast wordt er gesuggereerd dat de beweging met een ongelimiteerd aantal mensen zou willen protesteren, alleen klopt daar volgens Odile niks van. “Heeft de burgemeester deze brief wel goed gelezen? Wij hebben namelijk vanaf het begin steeds contact gehad met de gemeente. Nieuwe ontwikkelingen of overige meldingen hebben we allemaal keurig laten weten.”

“Het ondertekenen van de brief en het artikel dat hierover geschreven is wekken de suggestie dat Ton Heerts pas deze week gehoord heeft dat wij dit gaan doen”, zegt Odile. Alles is volgens haar in goed overleg met de gemeente gegaan. De organisatie heeft zelfs een apart team ingezet om de coronaregels te handhouden en ervoor te zorgen dat de doorstroom in het park goed loopt. “Het Oranjepark is ontzettend veilig. Het is een groot park met genoeg ruimte en je kunt ook overal het park verlaten”, voegt Odile toe. ‘De Muziektent’ wordt gebruikt als podium voor een aantal sprekers. Kinderburgemeester Jorn zal het protest aankondigen en ook komt er een klimaatdichter. Er worden rondom het gebouw al wat dingen voorbereid om het bezoek zo veilig mogelijk te maken.

Alarm slaan

“Het is jammer dat dit de aandacht afneemt van waar het echt om gaat”, zegt Rijken. “Het gaat erom dat we het klimaatalarm willen slaan, dat we dat op een veilige manier gaan doen, dat we in een klimaatcrisis zitten en dat we daar voor de verkiezingen aandacht aan willen geven.” De protesten in de 44 plaatsen gaan wel door, ook in Apeldoorn. Het maximaal aantal bezoekers is in Apeldoorn al wel bereikt, maar je kunt op 14 maart ook online meedoen. Het protest en de livestream beginnen rond 14.00 uur en eindigen tussen 15.15 en 15.30 uur. Alle plaatsen in Nederland slaan op hetzelfde moment het ‘Klimaatalarm’, namelijk om 15.00 uur. Dan gaan alle aanwezigen met potten, pannen en deksels lawaai maken om de politiek zogenaamd wakker te schudden.

De organisatie was al een tijdje bezig met de aansluiting van De Grote Kerk. “Het idee was er al vanaf het begin”, zegt Odile. “Waarmee kan je allemaal alarm slaan? Je kan op potten en pannen gaan slaan, maar wat maakt er nou meer herrie dan die kerkklokken?” In verschillende andere steden hebben kerken zich ook bij de beweging aangesloten. In Ugchelen gaat bijvoorbeeld de Bronkerk meedoen. Door net voor de verkiezingen alarm te slaan, hoopt de organisatie mensen te overtuigen om groener te stemmen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!