Architect pareert kritiek op entree stadhuis

Dinsdag 15 juni 2021

Door David Levie

Arnold Zweers

Als iets in Apeldoorn zelfs Arnold Zweers te gortig wordt, dan moet het echt wel mis wezen. De voormalige journalist van de Apeldoornse Courant/De Stentor stoort zich hevig aan de kersverse lantaarns voor de entree van het stadhuis en hij steekt zijn ergernis bepaald niet onder stoelen of banken.

Sinds het afscheid van zijn krant legt Zweers zich toe op het schrijven van boeken waarin Apeldoorn de hoofdrol vervult. Lezenswaardig werk met aandacht voor onder meer het stadhuis. Een paar jaar geleden verscheen van zijn hand ‘Stiekem trots op Apeldoorn‘ waarmee hij menigeen verbaasde.

In deze stad met haar behoudende bestuurders is er afgezien van heel veel groen, een paleis, wat aardige Jugendstilpanden en een theater dat landelijk aan de weg timmert niet zo heel veel om daadwerkelijk trots op te zijn. Arnold houdt daadwerkelijk van ‘zijn’ grote dorp en bedekt veel met de mantel der liefde.

Embryonaal

Maar er zijn blijkbaar grenzen. Zeker als het om het stadhuis gaat. Geen wonder want Arnold schreef al over dit bouwwerk toen het nog in een embryonaal stadium verkeerde. Maar liefst 7 (!!!!) wethouders braken er in de afgelopen jaren hun politieke nek over, Zweers bleef overeind. Zijn boek ‘Stiekem trots op Apeldoorn’ getuigt daarvan. ”Ik vond het 3 jaar geleden al onbegrijpelijk dat Hans Ruijssenaars, zeer gewaardeerd architect van zowel de bibliotheek als het stadhuis, het laatste gebouw van een soort carport als nieuwe entree wilde voorzien”, laat Arnold weten. ”Er kwam heel veel kritiek op. Ook vanwege de hoge kosten ging het niet door.”

”Ik was deze keer verbijsterd te zien hoe Ruijssenaars het stadhuis bij de ingang nu voorziet van 2 paar stokken met schemerlampen eraan. En dat de gemeente en welstandscommissies dit hebben goedgekeurd. Ik verwacht dat Apeldoorn hier vol spot op zal reageren. Onbegrijpelijk dat een architect zijn eigen gebouw zo belachelijk maakt.”

Voorbarig

Ruijssenaars vindt de kritiek op zijn lantaarns nogal voorbarig. ”Het project is immers nog niet afgerond en het effect is nog niet te zien. Met name avonds is dat effect straks op het gebouw èn het plein best wel groot.”

Boos op de journalist en boekenschrijver is hij niet. ”Nee, hoor, maar zijn reactie verbaast me wel. Hij loopt voor de troepen uit.”

Ook de Van Rossems belichtten onlangs in hun tv-programma het stadhuis. Vincent had niet zoveel te vertellen, maar zijn broer Maarten des te meer. Ruijssenaars kan er om lachen. ”Het is toch een vorm van entertainment. Maar wat waar is, is waar, het gebouw draagt op straatniveau weinig bij aan de levendigheid, een kenmerk van veel stadhuizen door de eeuwen heen. Het was toch de vesting van het gezag. Ik heb geprobeerd er ook een huis van het volk van te maken. Ook met dit project. De entree met de 2 lantaarns past ook nog eens keer binnen het opnieuw naar beneden gestelde budget. Ik ben er blij mee.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!