Verbinding tussen Apeldoornse ondernemers

Vrijdag 21 oktober 2022

Door Nikki Vredenberg

In Apeldoorn zijn er meer dan 10.000 MKB’ers en ZP’ers (zelfstandige professionals). De kennis en vaardigheden zijn dus al in Apeldoorn. De vraag is: hoe vinden de juiste ondernemers elkaar zodat zij samen tot een zakelijk succes kunnen komen. Samenwerkingsverband LONKT heeft hier iets op bedacht en presenteerde de LONKT B2B matchingtool.

Een krachtige toekomst

Het samenwerkingsverband LONKT bestaat uit het regionale bedrijfsleven en het regionaal onderwijs, ondersteund door de provincie Gelderland. De letters staan voor ‘Lokaal Ondernemend Naar een Krachtige Toekomst’. Tijdens het evenement ‘Lang Leve LONKT’ keken de initiatiefnemers met lokale ondernemers terug op de ontwikkelingen van afgelopen jaren. Ook bespraken zij tijdens verschillende paneldiscussies hoe lokaal ondernemen verder gestimuleerd kan worden. Stadsrapper Marco Nimani sloot ieder onderwerp af met een rap. Hij vatte hiermee de onderwerpen en de uitdagingen goed samen.

Meer welzijn en welvaart voor Apeldoorners

Onder leiding van Apeldoorns ondernemer Laurens van Piggelen werden er discussie panels gehouden over lokaal ondernemen en het onderwijs. Wethouder Jeroen Joon van economische zaken is erg blij met het initiatief en ziet het als een kans om de economie van Apeldoorn sterker te maken. Zo vertelt hij: “Ik ben een groot voorstander van lokaal ondernemerschap. Werkgevers die het goed doen leveren welzijn en welvaart op voor andere Apeldoorners. Zo tilt betrokkenheid Apeldoorn naar een hoger niveau.” Lokaal ondernemer Joost Leferink benoemt het belang van een gevoel van gezamenlijkheid in lokaal ondernemen: “Het samen op zoek gaan naar oplossingen maakt de stad mooier.” New Tech Park en TINT Apeldoorn zijn goede voorbeelden van zulk soort samenwerkingen. Rijn Platteel zei hierover: “Alles is zo lekker dichtbij en daarom ook zo lekker”. hiermee wil hij zeggen dat het tijd en moeite bespaart, dat het is beter voor het milieu is en vriendelijker voor de ondernemers om je heen.

Een weerbare arbeidsmarkt

Provincie Gelderland wil een arbeidsmarkt creëren die stabiel is en ondersteunt daarom projecten die daaraan bijdragen. Armağan Önder, projectleider Gelderland Arbeidsbewijs, werd gevraagd naar haar visie waarop zij antwoordde: “Wij zijn tevreden bij een arbeidsmarkt die weerbaar en wendbaar is.”

De toekomst in handen van de jeugd

Tijdens het tweede panel spraken de vijf deelnemers over de onbenutte ruimte in de aansluiting van onderwijs met de arbeidsmarkt. Zo zei Gerrie van Sunder, van leerbedrijf Lucrator: “We willen mensen die buitenspel staan op de arbeidsmarkt helpen om weer aan het werk te gaan. Daarvoor is het goed als we elkaar kennen zodat we elkaar beter kunnen vinden.” Ook bespraken zij dat ze hopen dat meer bedrijven BBL plekken aan gaat bieden zodat leerlingen die niet vijf dagen per weer in de schoolbanken willen zitten wel hun een diploma halen. Volgens de deelnemers is het omzetten van de cultuur ook een belangrijk aspect. Kinderen moeten volgens hen al vroeg weten dat vakmanschap net zo mooi en belangrijk is als een kantoorbaan. Stadsrapper Marco Nimani speelde hierop in met zijn rap met de zin: “Noem MBO niet laag, maar beter anders opgeleid.”

Het (eetbare) stokje is overhandigd

Namens Provincie Gelderland gaf Armağan Önder het, eetbare, stokje over aan Jeroen Joon die hierop zei : “Dit is maar symbolisch, want niet ik, maar de ondernemers gaat het doen.”. Dit “stokje” werd na afloop aan alle aanwezigen overhandigd waarna zij nog konden napraten en netwerken tijdens een borrel in de burgerzaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!