Help de bevolking van Oekraïne

‘Big data’ en uw privacy, gemeente Apeldoorn weet veel over u

Vrijdag 13 mei 2016

Door StrangeArt

Eerst even een definitie van ‘Big data’: Het koppelen van verschillende gegevens om tot een nieuw gegeven te komen. De gegevens worden gehaald worden uit bestaande gegeven sets.

Een voorbeeld: Een verzekeringsmaatschappij heeft informatie over uw aanrijdingen. De slijterij heeft inzicht in uw alcoholverbruik en uw ziektekostenverzekering over uw medicijnen gebruik. Het zou zo maar kunnen dat de verzekeringsmaatschappij die bestanden kan koppelen en tot de conclusie komt dat u meer dan gemiddeld alcohol gebruikt en kalmerende middelen slikt. De verzekeringmaatschappij deelt u in als een hoog risico. Gevolg: meer premie.

Een bestaand voorbeeld (Bron Financieel Dagblad): Als experiment heeft men in een sociaal zwakke wijk in Rotterdam alle denkbare en ondenkbare bestanden aan elkaar gekoppeld. De onderzoeker trok de conclusie: “De overheid wordt als flappentap gebruikt”. Veel misbruik van toeslagen, dure auto’s rijden en veel achterstallige betalingen.

Opmerking: De conclusie “De overheid wordt als flappentap gebruikt” kan waar zijn maar wijst wel op een morele trend. Laaghangend fruit wordt beoordeeld en gestraft. De elite blijft buiten schot, kijk naar de Panama Papers.

Nog een bestaand voorbeeld: een sociale dienst heeft van een cliënt de bonuskaart gegevens van Albert Heijn opgevraagd en de dienst kwam tot de conclusie dat de aankopen niet in relatie stonden tot de ruimte die een uitkering biedt.

Wat heeft dit te maken met Apeldoorn?

Uit een artikel van de Stentor blijkt dat Apeldoorn ook big data gaat gebruiken. Men wil inzicht krijgen en voorspellend bezig zijn wat betreft jeugdcriminaliteit. Een uitsnede uit dit artikel:

Apeldoorn gaat ‘big data’ verzamelen; inbraakcijfers, aangiftes en inkomensprofielen. Daarmee wil de gemeente de kans op jeugdcriminaliteit in wijken voorspellen.
Ook gegevens over woningen (hoe oud, koop- of huur-) en gezinssituaties worden in de databank gestopt, om te duiden waar jongeren kans hebben uit de bocht te vliegen. Verder zijn gegevens als schoolverzuim, plekken waar al eerder jeugdoverlast was en voorzieningen voor jongeren in een wijk van belang. En dat jongeren uit gezinnen met een schuldsanering een iets grotere kans lopen op het slechte pad te raken, weet de onderzoeker

Ik ben huiverig en verontrust. Bekend is dat gemeentelijke overheden slecht omgaan met privacy gevoelige gegevens, ook is bekend dat het vaak onzuivere data bestanden betreft (veel fouten).

De D66 raadsfractie is al een hele tijd kritisch over het privacy beleid van Apeldoorn en brengt privacy bescherming vaak aan de orde in de raad. Daar ben ik blij mee.

D66: Dank voor jullie kritische houding wat betreft privacy.

Over de foto: De overheid weet alles van u, houdt u in de gaten, trekt verkeerde conclusies en u bent ondergeschikt en kunt zich niet verweren (U weet immers niet wat de overheid allemaal weet).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

1 REACTIE

J. Vegter

J. Vegter 18 mei 2016 om 19:46 uur

Uw voorbeeld: "Een voorbeeld: Een verzekeringsmaatschappij heeft informatie over uw aanrijdingen. De slijterij heeft inzicht in uw alcoholverbruik en uw ziektekostenverzekering over uw medicijnen gebruik. Het zou zo maar kunnen dat de verzekeringsmaatschappij die bestanden kan koppelen en tot de conclusie komt dat u meer dan gemiddeld alcohol gebruikt en kalmerende middelen slikt. De verzekeringmaatschappij deelt u in als een hoog risico. Gevolg: meer premie." Dit is een mooi voorbeeld maar wat u beschrijft is absoluut verboden. Alledrie (autoverzekering, slijter en zorgverzekeraar) mogen die gegevens uitsluitend met explicite toestemming van betrokkene voor een ander doel gebruiken dan waarvoor ze zijn vastgelegd. Doorgeven aan derden zonder die toestemming is illegaal.

ReagerenLet op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Elke maandag ons nieuws in de mail?