Tentoonstelling voor wijlen Roelof Rump

Vrijdag 30 april 2021

Door Redactie

Het is bijna 2 jaar geleden dat onze fotograaf en blogger Roelof Rump overleed. Onlangs schreven we dat zijn vrienden graag een eerbetoon wilden creëren voor Roelof. En dat is gelukt. Bij CODA is van 30 mei tot en met 18 juli een tentoonstelling te zien over Roelof.

De geboren Enschedeër genoot bekendheid als (straat)fotograaf en zijn kenmerkende houding, stem, shaggie, camera en stoeltje staan bij veel Apeldoorners op het netvlies. “Ik ben er één met een gebruiksaanwijzing”, zei hij weleens. “Maar als je die een beetje kent, is er weinig aan de hand.” Als je hem aansprak als ‘fotograaf’ merkte hij vaak op dat hij meer een raaf en sprokkelaar was. CODA brengt tijdens Apeldoorn Photo 2021 van 30 mei tot en met 18 juli 2021 een eerbetoon aan deze bijzondere, markante Apeldoornse fotograaf die voor velen een inspiratiebron en voorbeeld was en zal blijven. Een gestileerde versie van de witte raaf op het visitekaartje van Rump is het beeldmerk van deze tentoonstelling geworden.

Rafelranden

Rump had als mens en fotograaf een bijzondere interesse voor de rafelranden van de maatschappij en fungeerde – met zijn camera voor de borst – als het sociale geweten van de stad. Hij kroop in de donkerste hoeken en toonde die rafelranden niet alleen, maar liet de kijker ze ook ervaren. Letterlijk en figuurlijk, van heel dichtbij en vaak met frontaal genomen foto’s. Zonder opsmuk of nabewerking. Rump was wars van rangen en standen en op zijn stoeltje namen in de loop der jaren veel Apeldoorners plaats om gefotografeerd te worden; van straatjongeren en daklozen tot directeuren, bestuurders, wethouders en burgemeesters. Een factuur stuurde hij nooit. Een cadeaubon of vrijkaartje was voldoende, evenals een juiste naamsvermelding bij gebruik van zijn foto’s.

Roelof Rump wist mensen op geheel eigen wijze een gezicht te geven. Zijn foto’s van daklozen tonen niet alleen hun kwetsbaarheid, maar ook veerkracht, weerbaarheid en trots. Dit komt ook terug in de teksten van Aad van der Waal, voormalig stadsdichter van Apeldoorn, die bij een fotoserie over armoede een aantal gedichten schreef. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie op A5-formaat die de foto’s van Rump combineert met de gedichten van Aad van der Waal. Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door het Frank van der Wal Fonds.

Jongeren

In de geest van Rump zijn in deze tentoonstelling ook foto’s opgenomen die gemaakt zijn door zwerfjongeren. Hij ontwikkelde in samenwerking met het outreachend team van Stimenz het project ‘Durf te dromen’ dat deze jongeren in de gelegenheid stelde hun leven vast te leggen. De foto’s over het leven van deze zwerfjongeren zijn opgenomen in het boek Buitenspel en van de radar verdwenen.

Initiatiefnemer van deze tentoonstelling is fotograaf en goede vriend Ron Floor. In overleg met de familie Rump en in samenwerking met de fotografen Ernst van Rossum, Peter Vroon, Gerard Oltmans, Angela Stouten, Inez Pleizier, Apeldoorn Fotostad, ACEC en CODA kwam dit eerbetoon tot stand.

Rump had zelf ook vele gezichten. Hij was niet alleen fotograaf maar ook 8 jaar lang actief als raadslid voor de PvdA en daarna als fractievolger voor Leefbaar Apeldoorn en GroenLinks.

Fotofestival Apeldoorn Photo

Deze tentoonstelling maakt, evenals de Ander – 40 jaar Corbino, deel uit van de vijfde editie van het Foto Festival van Apeldoorn Photo Festival. Het festival start op 15 mei en loopt tot het einde van dit jaar. Thema van het festival is ‘In de beperking toont zich de meester’. Tijdens het festival is het werk van Roelof Rump niet alleen in CODA te zien, maar ook in de straten van Apeldoorn (in samenwerking met ACEC) en in het online museum van Apeldoorn Photo.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!