Charlotte Kinket nieuwe eigenaresse van ’t Koffiehuus Ugchelen

Donderdag 19 augustus 2021

Door Carla van Vliet

Je hebt vast wel eens de cadeauwinkel ’t Achterhuus gezien, aan de Molecatenlaan in Ugchelen. Daar worden artikelen verkocht om je huis sfeervol mee te decoreren, zoals vazen en potten, maar ook kaarsen gemaakt door ’s Heerenloo. Daarnaast leuke koffie- en theepakketjes om weg te geven, maar ook mooie sjaals. Inpandig, direct naast de voordeur, bevindt zich ’t Koffiehuus, wat een goede combinatie blijkt. Je gaat even winkelen en drinkt nog wat, of je komt wat drinken en je winkelt nog wat. Het versterkt elkaar. We spreken met de nieuwe eigenaresse van ’t Koffiehuus, Charlotte Kinket. Zij is de opvolger van de vorige eigenaresse, Annika Sigtermans, die begin juni van dit jaar afscheid nam van de zaak. Direct bij binnenkomst worden we met een grote glimlach getrakteerd op heerlijke koffie en thee en een stukje zelfgebakken boterkoek. Op elke tafel staat een verse, vrolijke zonnebloem.

Hoe kwam je op het idee dit over te nemen?

“Heel simpel eigenlijk. Ik zag op Facebook een advertentie voor deze baan en dacht: ‘Leuk! Dat wil ik!’ Ik heb direct gereageerd. Zoiets als dit heeft altijd al in mijn achterhoofd gespeeld en nu kon ik het werkelijkheid maken. Vooral de huiselijke sfeer trok me erg aan. Er volgde een fijn gesprek met de eigenaren van ’t Achterhuus en we kwamen er al snel achter dat we goed bij elkaar pasten. Tot mijn grote vreugde kreeg ik de baan! Mijn kantoorbaan kon ik vaarwel zeggen.”

Heb je dan wel voldoende ervaring?

“Ik bakte altijd al veel en houd ervan als mensen het gezellig hebben. Dit alleen is uiteraard niet voldoende, dus heb ik veel research vooraf gedaan. Kijken hoe anderen het doen, wat bevalt wel en wat niet. Heel veel koffie eerst geproefd, haha. De koffie die ik nu schenk, betrek ik trouwens van een lokale branderij. Het is goed om elkaar als ondernemers hierin te ondersteunen. Zo betrek ik ook meel van de molen. Een goede basis van mijn gerechten vind ik heel erg belangrijk. Als het iets minder is gebruik ik het niet, want kwaliteit staat voorop.”

Hoe krijg je het voor elkaar alles zelf te bakken?

“Bij mij is maandag bakdag. De winkel is dan toch gesloten en kan ik achter elkaar mijn gang gaan. Meestal bak ik er dan een stuk of 4. Om de dag moet ik dan wat bij bakken en aan het eind van de week zijn er toch 10 tot 16 taarten doorheen gegaan. De voorkeur van klanten ligt nog steeds bij appeltaart, en ook wel de cheesecake. Maar de speciaaltaarten, zoals brownie en red velvet, vinden ook steeds meer aftrek.”

Hoe lang ben je al open?

“Sinds eind juli, dus pas een week of twee, maar het voldoet nu al aan mijn verwachtingen. Het bakken gaat me goed af en ik zie dat de huiselijke sfeer ervoor zorgt dat mensen terugkomen. Toen ik net open was, nadat de zaak een poosje dicht was geweest, vond er zelfs op het terras een ware ontmoeting plaats tussen bewoners van Ugchelen. Mensen bleven wel de hele middag buiten op de banken zitten kletsen. Ze hadden elkaar gemist en ook een plek om elkaar te ontmoeten. Het gaf aan dat mensen het nodig hebben en ik vind het heerlijk dat ik daar nu een rol in kan spelen. Zo heeft mijn koffiehuus ook een sociale functie.”

Heb je veel veranderd?

“Ik heb alles opnieuw behangen met bloemenbehang, dat vond ik hier zo goed bij passen. Voor buiten heb ik nieuwe banken en tafels neergezet en binnen nog een extra bartafel voor het raam. De barstoelen zijn bijna klaar. Binnen kan ik 16 tot 20 mensen kwijt en buiten ongeveer 18. Aan de menukaart heb ik een eigen draai gegeven en bak de taarten volgens mijn eigen recept. Voor de High-tea maak ik ook zo goed als alles zelf. Dit is best veel werk, daarom vraag ik hiervoor te reserveren. Een broodje kroket zul je hier niet vinden, maar bijvoorbeeld wel een lunchplankje met diverse hapjes en een wisselend broodje van de week. Ik weet van iemand, dat die speciaal terugkwam voor mijn huisgemaakt tonijnsalade, dat is natuurlijk superleuk! Daar doe je het voor.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!