Foenix Apeldoorn wint de titel ‘meest inspirerende sociale werkgever 2022’

Vrijdag 18 november 2022

Door Nikki Vredenberg

Foenix Apeldoorn mag zich de meest inspirerende sociale werkgever 2022 noemen. Dat is gisteren bekend gemaakt tijdens de Social Ondernemen Werkt (SOW)-awards. Foenix was één van de negen kanshebbers die verdeeld waren over drie categorieën. De jury heeft Foenix benoemt tot winnaar van de titel door de passie en overtuiging van het sociaal ondernemerschap en de kracht van verandering waar het ambachtscentrum in gelooft. Gönül Hettema-Fidan, adjunct directrice van Foenix, vertelt over de avond, de winst en het belang van de SOW-awards.

Inclusiviteit 

Volgens Gönül heeft de organisatie van de SOW-awards het goed gedaan. Ze vertelt hoe zij zich niet alleen focussen op inclusiviteit in theorie, maar dat zij het ook echt laten zien: “Bij binnenkomst kon je in een koffie corner drinken bestellen, maar dit moest in gebarentaal. Dat was de enige manier waarop je kon communiceren met de mensen die de koffie en thee verzorgden. Dat was zo bijzonder. Op die manier had je interactie met hen op een gelijkwaardige manier. Heel indrukwekkend en dat was pas het begin van de avond.” De studenten van Parc Spelderholt, een werkplek voor jongeren met een beperking, stonden in de bediening.

De hele avond stond in het teken van inclusiviteit onder leiding van Marc van Zanten en Willemien Vreugdenhil. Het inhoudelijke programma over economie, sociaal ondernemen en meer kwam van onder andere Jack Cox, Wilma Evink, Katja Ünlütürk, Berjan Zandink en Laura Bliek. Gönül noemt Marc een echte professional met het hart op de juiste plek en een zeer waardevolle aanwinst voor de gemeente Apeldoorn.

“Er zijn geen verliezers”

Op de vraag wat de winst voor Foenix betekent antwoord Gönül: “Het geeft aan dat het mogelijk is om als sociaal ondernemer, zonder financieel winstoogmerk, langdurig te bestaan. Wij waren er al heel erg trots op dat we bij de finalisten hoorden. Dat is niet alleen erkenning voor ons, maar ook voor de samenwerkingspartners en de gemeenschap die ons een warm hart toedragen. Zij gunnen ons steun en spullen zodat wij door kunnen gaan.”

Inspiratie

Ze legt uit dat winnen geweldig is en dat ze het ook zeker als eerbetoon zien, maar dat het groter is dan dat: “Het evenement zelf is vooral heel belangrijker. Niemand verliest. Uiteindelijk is de zichtbaarheid en verbinding die het oplevert wat telt. Er moet meer aandacht komen voor sociaal ondernemen. Dat vinden wij het belangrijkst.” Gönül hoopt dat steeds meer ondernemingen geïnspireerd raken om aan sociaal ondernemen te doen. Ook hoopt ze, ook door hun 40-jarig bestaan, dat mensen volhouden als ze het even zwaar hebben als sociale onderneming.

De toekomst

Foenix gaat door met wat ze doen. Deze week zal het elke dag in het teken staan van de winst. Zo zal het onder andere gevierd worden met taart. Voor Gönül is de prijs een symbool. Jaarlijks werken er 750 mensen bij Foenix. De prijs ziet ze als een enorm eerbetoon voor hen allemaal en als een stimulans om door te gaan. Ze hopen een inspiratie te zijn voor anderen.

Wil je meer lezen over het eerste Circulaire Ambachtscentrum van Apeldoorn, Foenix? Lees dan het interview met Arjin Jans, directeur van Foenix, over de nominatie, over het werk dat Foenix doet en over al 40 jaar succes en groei.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!