Horeca overstroomt met reserveringen voor heropening

Maandag 26 april 2021

Door Tim Uilen

Het is eindelijk zover. Horecaondernemers mogen hun terrassen vanaf woensdag 28 april weer openen. Na keer op keer valse hoop krijgen is het nu realiteit. Tussen 12.00 en 18.00 uur mogen horeca de terrassen openen. Per tafel mogen er maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand zitten. Op het gehele terrassen mogen er maximaal 50 gasten plaatsnemen. Mensen uit hetzelfde huishouden mogen wel met meerdere personen, binnen 1,5 meter afstand, aan een tafel zitten. Binnen de panden mag je betalen, naar het toilet gaan of je jas ophangen, alleen wel met een mondkapje op.

Maar de regels houden maar weinig mensen tegen om te komen, in tegenstelling tot wat landelijke media melden; veel Apeldoorners hebben al een plekje gereserveerd bij hun favoriete terras. En de ondernemers bereiden zich voor op die heropening: de terrassen worden klaargezet, de parasols uitgeklapt en de bierglazen worden uitgesopt.

Terrassen open

Lekker op het terras zitten met een biertje, wijntje of frisje. Iedereen is er wel aan toe en dat blijkt. “Bij ons loopt het wel vol”, zegt Annelain Teunissen van Jules Verne aan het Raadhuisplein. “Je merkt dat mensen er zin in hebben, en wij ook.” Op de site van het restaurant kan je niet meer reserveren door het aantal berichten dat binnenkomt. Een uitbreiding van het terras staat misschien nog op de planning. “Wij gaan niet over de 50 gasten”, legt Annelain uit. “Alleen als het mooi weer is, dan gaan we aan de overkant met het terras werken.”

Veel horecaondernemers zoeken naar meer ruimte voor een terras, maar Gert-Jan Schilder van Kaldi aan de Paslaan niet. “We gaan het kleiner doen”, zegt hij. “Het vraagt extra handen en die heb ik niet, dus ik moet het alleen doen.“ Gert-Jan kreeg de mogelijkheid om, net zoals vorige zomer, zijn terras uit te breiden. Hij koos ervoor om dat niet te doen, ook omdat hij daar de mankracht momenteel niet voor heeft. Kaldi is zowel retail als horeca en is daarin redelijk uniek in de binnenstad. “De retail loopt bij mij gelukkig gewoon door”, legt Gert-Jan uit. “Sinds het begin van de coronacrisis zijn wij open gebleven.” Zelf is hij tevreden met hoe het ging, maar hij is ook blij dat zijn mede-ondernemers weer aan de slag kunnen.

Reacties

“Het enthousiasme is er bij veel klanten, maar niet bij iedereen”, vertelt Gert-Jan. “Er zijn een hoop mensen die niet langskomen als de verwachting is dat het druk wordt.” Veel terrassen zitten al vol en drukte zal er dus zeker zijn, volgens Gert-Jan zal dit ook gezelligheid meebrengen. Ook bij andere zaken merken ze de behoefte aan het terras. “Mensen hebben er heel veel zin in”, meldt Monique Beckers van Het Apeldoorns Koffiehuys. “Heerlijk dat we weer open kunnen, weer lekker mijn ding doen.” Het café in de Korenpassage heeft een terras voor de ingang en ook een kleine tuin met zitplaatsen. “Die gaan woensdag allebei open”, vertelt Monique.

Toch blijven de getallen niet positief, iets waar de ondernemers ook mee zitten. Voor velen van hun is er helaas geen andere optie dan open te gaan. Gaat het openen van de terrassen een nieuwe golf met zich meebrengen? Of toch niet? We zullen het zien, eerst even genieten van een koud drankje en een bitterbal in de zon.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!