Weer hoop bij ondernemers: opnieuw mogelijke heropening voor de horeca

Vrijdag 9 april 2021

Door Tim Uilen

Apeldoorn Direct

De heropening van de terrassen, een veelbesproken onderwerp de afgelopen maand. Eind maart was er een mogelijkheid dat de horeca open kon, dit ging alleen niet door. Horecaondernemers waren al voorbereidingen aan het treffen en er was duidelijk hoop; eindelijk een lichtpuntje aan de horizon. Maar die hoop zakte als een kaartenhuis in elkaar. Nu gaan de ondernemers weer langs dezelfde stappen, want eventueel kunnen de terrassen vanaf 21 april weer open. Om dit mogelijk te maken mag het besmettingscijfer absoluut niet stijgen; dat za nog even spannend zijn. Toch heerst er een voorzichtig optimisme bij de Apeldoornse ondernemers.

Teleurstelling

Vorige keer dat er een mogelijkheid tot opening was, eindigde dat negatief voor veel ondernemers. Alleen was het, gezien het besmettingscijfer, niet heel verrassend. “Het was vervelend, maar we voelden hem toen wel aankomen”, vertelt Marcella Wilbrink van Brasserie M’joy aan het Leienplein. “Nu zitten we eigenlijk met spanning te wachten tot we weer open kunnen.” De mogelijke opening ging toen gelijk met het, tot nu toe, hoogtepunt van de 3e golf.

De berichtgeving wordt door vele ook als teleurstellend gezien. Vaak worden er dingen gelekt of gespeculeerd, dit geeft volgens velen alleen valse hoop. “Zeg dan liever niks”, vindt Stefan Kanne, manager van Het Stadscafé aan de Nieuwstraat. “Het zou wel een fout zijn als ze dit vrijgeven en dat we dan op 21 april weer niet open kunnen.” De onduidelijkheid over een opening blijft verwarrend en veel ondernemers vragen zich af waar alle speculatie vandaan komt.

Optimisme

Ondanks alles blijft er dus wel hoop. “We hebben nieuwe bierkaarten gemaakt, bestellingen geplaatst en we zijn de bar opnieuw aan het inrichten”, licht Max ten Berk de Boer, van De Graaf van Vlaanderen, toe. “Er heerst nu wel meer vertrouwen in een heropening dan de vorige keer.” De Graaf van Vlaanderen is niet als enige bezig met een eventuele heropening, ook Brasserie M’joy is aan de slag met voorbereidingen. “We zijn nieuwe bankjes aan het bouwen en we zijn onze kussens aan het wassen”, vertelt Marcella.

Maatregelen voor op het terras zijn nog niet bekend, wel wordt er weer gespeculeerd. “We hopen komende week meer te horen”, zegt Stefan. “Als de terrassen open kunnen, dan doen we ons terras open.” Dinsdag 13 april zou er meer duidelijkheid moeten komen. Niet alleen voor de horeca, maar ook voor bijvoorbeeld hogescholen en universiteiten. Stefan meldt: “We blijven nog steeds hoop houden, we blijven nog steeds positief en we blijven nog steeds lachen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!