In Beeld: Juda Nauta, bedrijfsleider van Simon Lévelt koffie & thee Apeldoorn

Zaterdag 22 oktober 2022

Door Nikki Vredenberg

Juda Nauta is een jonge en ambitieuze ondernemer. Sinds kort is hij bedrijfsleider van Simon Lévelt koffie & thee in Apeldoorn. Hij nam de zaak over van Arnold Schlundt Bodien die elf jaar lang het gezicht was van de winkel. Ik was benieuwd hoe het is om een winkel met een geschiedenis over te nemen, naar wie hij is als persoon en naar zijn dromen dus ik zocht hem op.

Juda Nauta

Geboren: 2 juni 1991 in Apeldoorn
Verliefd, verloofd, getrouwd: Ik woon samen met mijn vriendin
Meest trots op: Wat ik tot nu toe heb bereikt in mijn leven. Ik heb altijd leuk werk gehad. Ik ben trots op mijn vriendin en mijn sociale contacten. Op mijn vrienden en familie. Ik heb het goed en we zijn gezond met z’n allen. Sinds kort heb ik een puppy in huis wat ik super leuk vind. Dat zie je toch meteen als een soort kind. Daar ben ik trots op.
Raakt geïnspireerd door: Soms vind ik moeilijk om mezelf te laten inspireren. Ik kan nogal koppig zijn. Dan denk ik dat mijn manier beter is. Ik kan opkijken tegen andere ondernemers en ik kijk veel social media tags.
Hekel aan: Onrecht, cynisme en chantage.
Welk boek lees je: De biografie van Phil Collins. In maart was ik naar Genesis. Toen heb ik de biografie gekocht.
Rol in de zaak: Ik ben nu bedrijfsleider. Van mijn kant ga ik het komende jaar kijken of ik het leuk vind en de directie gaat kijken of zij mij geschikt vinden. Als er een match is dan kijken we hoe we verder gaan met betrekking tot ondernemen.

 

Hoe ben je bij Simon Lévelt terecht gekomen?

“Ik ken Arnold via mijn broer. Mijn broer heeft een horecazaak in de nettenfabriek genaamd Nett Drinks & Soulfood. Hij heeft een tijdje koffie en thee afgenomen bij Arnold. Toen Arnold 65 werd heeft mijn broer in zijn tuin gekookt en ik heb hem daarbij geholpen. Vervolgens heeft Arnold mij in maart benaderd. Diezelfde maand kreeg ik een nieuwe functie aangeboden bij de baan die ik op dat moment had. In de maanden maart tot en met juni ben ik daar wel aan mijn max geraakt. Toen hij mij in juni weer benaderde ben ik daar op ingegaan en ben ik aangenomen.”

Waarom besloot je om ervoor te gaan?

“Ik heb mijn keuze gemaakt op basis wat ik zelf belangrijk vind. Een van die dingen is dat ik hier de kans heb om ondernemer te worden. Daarnaast geloof ik erin dat mensen altijd koffie en thee blijven drinken en dat klanten het belangrijk vinden om te weten waar hun aankopen vandaan komen.’’

Hoe reageerden klanten op jouw komst?

“Mensen moesten wel wennen. Ik kreeg in het begin opmerkingen zoals: “Die dames weten wel hoe het moet.”. Ik moest mezelf echt bewijzen. Toch zijn de meeste allemaal heel beleefd en meegaand. En ergens begrijp ik het ook wel hoor. Sommige mensen komen hier al 20 jaar. Arnold wist dan bijvoorbeeld precies wat iemand altijd komt en die moeten het mij nu ineens vertellen.”

Hoe zien we Juda Nauta terug in de zaak?

“Ik heb de social media opgepakt. Daar ben ik veel mee bezig en ik krijg veel ruimte om mijn eigen ding te doen. Ook ben ik aan het kijken hoe we nieuwe doelgroepen kunnen bereiken.”

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“Wat ik heel prettig vind is dat mijn hoofd niet vol zit als ik thuis kom. Ik kan dan echt tot rust komen. Dat was bij mijn vorige baan wel anders. Ook vind ik het heel leuk om mensen te helpen en om te verkopen. Er hangt altijd een ontspannen sfeer in de winkel, geen gevoel van haast of stress. Dat vind ik heel fijn.”

Wat maakt jou en goede leidinggevende?

“Ik denk dat ik bepaalde rust uitstraal. Ik ben niet gestresst en toch wel een sociaal persoon. En we zijn echt een team. Ik sta er niet boven. We doen het met z’n drieën. Iedereen heeft ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel dus ik hoef ook geen politieagent te spelen. Dat maakt het een stuk leuker. Daarnaast kijk ik uiteraard of wel wordt gewerkt volgens de normen en waarden van Simon Lévelt.”

Omdat de twee dames die met Juda Nauta in de winkel staan er ook al stonden onder leiding van Arnold vroeg ik me af hoe het voor hen was om een nieuwe bedrijfsleider te krijgen. Ik sprak met Petra van der Vegt.

“Ja het was niet zo vreemd eigenlijk. Het grootste verschil is dat we eerst een team van vier personen waren en nu zijn we met z’n drieën. Ik vind het ook wel leuk, zo’n frisse wind. Het voelt fijn. We zijn een knus team en weten wat we aan elkaar hebben. En ik merk ook dat ik opnieuw ga kijken naar bepaalde routines. Soms vraagt Juda zich af waarom we iets (op een bepaalde manier) doen waardoor ik ook weer met frisse ogen naar situaties kijk. Dat maakt het heel leuk. Thee is een beetje zoals wijn alleen heeft het een simpeler karakter. Maar koffie en thee hebben ook heel veel te maken met klimaat, de bodem, wat je plukt en nog veel meer. Er zit zoveel meer achter dan wat de klant ziet.”

Juda voegt hier nog aan toe: “Voor mij is het ook heel fijn om met twee collega’s te staan die alles weten. We hebben 180 smaken thee en 26 soorten koffie. Het duurt wel even voordat ik alles weet. Gelukkig kan ik altijd bij hen terecht als ik iets niet weet.”

Wie ben je buiten de werkvloer?

“Ik ben iemand die het prettig vindt om lekker thuis te zijn, maar ik ga ook graag biertjes drinken met vrienden buitenhuis. Ik hou van spelletjes doen, voetballen en formule 1. Mijn zondag bestaat uit Ajax en Max Verstappen. En sinds kort hebben we een hond, een toller retriever. Dat wilden we al twee jaar, maar sinds ik deze baan heb is het makkelijker te combineren dus toen hebben we de knoop doorgehakt. Dus ik ben nu ook regelmatig in het bos.”

Welke boodschap wil je mensen meegeven over Simon Lévelt?

“Ik hoop dat steeds meer mensen overtuigd raken van het drinken van kwaliteit. En dat vinden ze bij ons. Koffie en thee kopen en drinken moet een momentje zijn. Geen gehaast, maar gewoon even kijken wat je lekker vindt, even geprikkeld worden. We hebben geschikte cadeaus en stel je gaat samenwonen en je houdt van goede koffie? Dan zijn onze koffiemachines wel echt een goede investering.”

Wat is je droom?

“Ondernemer worden. Dat zit wel in mij denk ik. Maar ben iemand die hier het komende jaar goed over ga nadenken. Simon Lévelt biedt in ieder geval een mooie kans aan.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!