In Beeld: nieuwe directeur Dirk de Bruin laat Gigant bloeien en groeien
Door Marianne Zegwaard-Waanders
Sinds 1 december heeft Gigant een nieuwe directeur; Dirk de Bruin uit Amerongen. Hij nam het stokje over van de per 1 oktober vertrokken Arjen Davidse. De Bruin is inmiddels ruim een maand aan de slag. De dynamiek van de verbouwing is overal merkbaar in het gebouw. Daarnaast blijft de ‘cultuurwinkel’ open en staat er een rij bezoekers voor het filmhuis en lopen jongeren in en uit met instrumenten voor de wekelijkse muziekles. Kortom: volop dynamiek en dat is precies wat Dirk wil bewerkstelligen.
Geboren: 4 juli 1968
Ouders: moeder, 82 jaar, Ede
Broers/zussen: 2 broers, 1 zus
Is gelukkig met: Josette
Kinderen: 7
Opleiding: Universiteit van Amsterdam
Is trots op: onze kinderen
Raakt geïnspireerd door: goedelopende collegatheaters zoals Doornroosje en Luxor
Favoriete eten: kip
Wie moet er van jou in de Top-2000: Bob Dylan, Cornelis Vreeswijk
Welk boek ligt op je nachtkastje: No Direction Home van Bob Dylan
Levensmotto: Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
Je bent officieel per 1 december aan de slag. Hoe bevalt je nieuwe job?
Dirk lacht: ,,Dat is niet helemaal zo, ik ben in november al begonnen op de vrijdagen met een soort verkenning. Vooral mensen leren kennen. Nu Gigant en Markant zijn opgegaan in één bedrijf, het duidelijk is met wie we deze mooie opdracht gaan uitvoeren, vond ik het heel belangrijk om de medewerkers echt te leren kennen. Maar ook belangrijk om met elkaar de vraag te beantwoorden wat willen we met elkaar. Daar werd ik wel blij van. Er ligt inderdaad een uitdagende taak, maar er is zoveel goede energie en er liggen mooie kansen. Daar wil ik me voor inzetten om dat waar te maken.”
En wat mogen we dan verwachten?
,,Er was een strategie bepaald in 2017 en die kunnen we nu pas echt uitwerken in de praktijk, zeg maar dat ook de Apeldoorner het gaat merken. Het was eerst intern gericht, dat staat nu. Nu kunnen we buiten spelen. We gaan ook wel samen het wiel uitvinden. Kijk, 2018 was het eerste nieuwe programmeringsjaar nieuwe stijl. Maar Gigant heeft ook haar rol in de maatschappij. Die hebben we gebaseerd op drie pijlers, te weten: programmeren, regisseren en faciliteren. Dat geeft richting aan de invulling en daarvoor zetten we alle deuren open. Want het gaat om samenwerken met allerlei partijen, maar ook om het aantrekken van meer bezoekers. We willen de culturele hot-spot worden in Gelderland.”
Dat zijn mooie ambities, maar wat betekent dat dan op de pijlers?
,,De pijlers helpen echt in het concreet maken, het is de zogenaamde kapstok. Je kunt dan ook makkelijker doelen stellen en die ook meten. Bijvoorbeeld op de pijler ‘programmeren’: in 2019 willen we de popprogrammering nog scherper profileren. Binnen de financiële kaders was dat heel ‘middle of the road’ en het was qua publieksbereik heel goed. Maar wat we nu meer willen, dat we ons toch ook nog meer op de inhoud willen onderscheiden. Hoe dat er uitziet? Meer lef, smoel en inhoud. En we richten ons op meer samenwerkingen en talentontwikkeling. Dat krijgt een belangrijker plek. En die samenwerking gaan we doen met Doornroosje in Nijmegen en Luxor in Arnhem. We richten ons op jazz en zijn een locatie voor Pop Sport.
Het beste poppodium worden?
Dirk knikt overtuigend: ,,Ja, dat kan. Met de energie van alle medewerkers willen we excelleren. Samen willen we eraan werken dat we over vijf tot zes jaar het beste poppodium zijn. Daarbij willen we vooral van betekenis zijn voor Apeldoorn. Er is gelukkig ook ruimte om een nieuwe programmeur aan te trekken. Dat past helemaal bij een nieuw begin. Wel vind ik het belangrijk om de tijd te nemen, steeds te evalueren om te bepalen of iets wel, of niet werkt. We willen ook financieel sterker worden zodat we meer onafhankelijk zijn. Weet je, we gaan binnen Gigant de muren naar beneden halen. We zijn nu een organisaties die samen staat voor de opdracht. Zowel voor het poppodium, als het filmhuis als voor de rol als facilitator. Ik merk dat er veel aanvragen binnenkomen om samen te werken, vanmorgen nog. Dat vind ik hier zo mooi, er komt gewoon een wethouder bij je aan tafel zitten. Het is open en laagdrempelig. Dat heb ik wel anders meegemaakt.”
En de andere pijlers?
,,Ja, de pijler regisseren bijvoorbeeld, daarin richten we ons op het onderwijs waarin we een cultuur en onderwijs aan elkaar willen verbinden. En als je kijkt naar vrije tijd dan willen we ondersteuning bieden aan de amateurkunstenaar maar ook zorg en welzijn verbinden aan muziek en cultuur. Hoe mooi is het als je hier van ‘cradle to grave’ terecht kan om cultuur te snuiven? En op het vlak van faciliteren streven we ernaar zowel de bezoekers als de docenten/partners en collega’s zo goed mogelijk te bedienen tijdens hun verblijf en/of werk binnen Gigant.”
Je nam de visie over van je voorganger. Hoe kun je je eigen stempel dan nog drukken?
Lachend: ,,Ik kan nog genoeg van mezelf kwijt hoor. Zoals ik zei, de cultuurparticipatie van ‘cradle to grave’. Dat is ook een mooi sociaal maatschappelijke rol die je hier zo mooi in kunt weven. En ik wil met Gigant als overkoepelend merk op alle disciplines nog meer bereiken op inhoud en publiek. Daar ligt mijn ambitie en dat de disciplines afzonderlijk nog kunnen groeien. Een aantal dingen zijn ook nieuw leven ingeblazen zoals de samenwerking met Ereprijs en CODA. Nu is het zaak om dit in concrete projecten te gieten. Het gaat in stappen, het organisatorische en financiële kader moet staan als een huis. Daar ben ik nu mee bezig. Tweede is de programmering en marketing op elkaar aan te laten sluiten. En op onderwijs, daar waren we een voortrekker, maar nu komt er ook in samenwerking met de gemeente en nieuw plan op cultuureducatie.”
Wat heb je met Apeldoorn?
,,Ik kom uit Ede en ken Apeldoorn wel. Maar ik heb zeker wat met de Veluwe en ik zal ook deze kant op komen met mijn gezin. Wat ik echt het mooie vind aan deze baan, is dat ik de mogelijkheid krijg om alles te doen: kunst, cultuur en muziek. In mijn eerdere functies, bijvoorbeeld als hoofd bedrijfsvoering van Rialto Filmtheater, of zakelijk leider van festivallocatie Ruigoord richtte ik me op één onderdeel. Nu komt alles samen en kan ik het verbinden, de juiste energie geven en zodat het kan ontbolsteren en uitgroeien tot iets moois.”
Dirk haalt een kop koffie, kijkt uit het raam en zegt dan nog: ,,Dat de gemeente Apeldoorn gewoon kiest voor kunst en cultuur, dat vind ik zo goed. Ook dat heb ik anders meegemaakt. En dat de wethouders gewoon binnenlopen. Heel informeel, maar wel gericht op resultaat. Daar houd ik van. Dat smaakt naar meer.”
REACTIES