Coalitie verder zonder D66 Apeldoorn

Dinsdag 15 juni 2021

Door Redactie

De commotie binnen de Apeldoornse D66 is nog niet voorbij. Konden we vorige week melden dat het overgrote deel van de fractie opstapte, is nu duidelijk geworden dat de coalitie niet meer verder wil met D66 Apeldoorn.

“De afgelopen dagen zijn er door de situatie binnen D66 diverse gesprekken gevoerd tussen de 5 coalitiepartijen”, meldt Jenny Elbertsen namens de partijen. “Inzet van de gesprekken was om de coalitie bij elkaar te houden. Helaas hebben de gesprekken niet tot het gewenste resultaat geleid. Er is teveel gebeurd rondom D66 om in deze periode met D66 verder te gaan in deze coalitie. VVD, Lokaal Apeldoorn, CDA en Groenlinks gaan als minderheidscoalitie verder en gaan actief op zoek naar steun van de andere fracties.”

In alle rust herstellen

“Er is de afgelopen raadsperiode al veel gebeurd rondom D66″, vervolgt ze. De recente gebeurtenissen hebben ons volkomen verrast en geven ons helaas geen vertrouwen in een stabiele voortzetting in deze raadsperiode. Daarom hebben wij D66 laten weten dat wij als 4 partijen verder gaan in deze coalitie. Wij vinden de ontstane situatie zeer spijtig en wensen D66 veel sterkte toe om in alle rust weer te herstellen. Wij hopen dat de bestuurscultuur van Apeldoorn blijft zoals deze al jaren is en gaan graag in gesprek met de andere raadsfracties over het besturen van de gemeente tijdens de rest van deze raadsperiode”, melden de gezamenlijke fractievoorzitters van de 4 partijen.

Vertrouwen opgezegd

Robert van Vliet stapte vorige week op als raadslid van D66 Apeldoorn en met hem ook Ahmet Alkas, Jeroen Slikker en uiteindelijk ook Gavin Treep. Robert laat weten dat inmiddels praktisch iedereen is opgestapt. “Ook de fractievertegenwoordiger en de fractieassistent.” Wel opvallend is dat de wethouder die namens D66 in het college zit, Maarten van Vierssen, wel blijft zitten waar hij zit. “Van mij hoeft hij niet weg, hoor”, zegt Robert. “Wij zijn altijd heel tevreden over hem geweest. Maar je ziet in dit soort situaties wel vaak dat een wethouder meegaat met zijn eigen partij die uit de coalitie is gezet.”

Hij benadrukt wel dat de enige die nog blijft zitten in de raad, Maria Camacho is. “Dus het feit dat de coalitiepartijen het vertrouwen opzeggen in D66 is puur het vertrouwen opzeggen tegen haar. Wij, Ahmet, Jeroen, Gavin en ik, zijn geen D66 meer.” Wel gaat hij nog verder met het kort geding wat hij heeft aangespannen tegen Camacho, omdat zij, waar dit allemaal om begon, hem betichtte van discriminatie. “Dat kort geding wil ik op korte termijn afronden. Er is tot nu toe nergens bevestigd dat ik haar gediscrimineerd zou hebben.”

Uit het verband gerukt

Afdelingsvoorzitter Gerjan van Engelenhoven laat in een bericht weten: “Helaas hebben we een lastige periode achter de rug. Ik begrijp niet waarom de 3 raadsleden uiteindelijk op deze manier afgesplitst zijn en betreur ik dit zeer. De bedoeling was om in algemene zin aan te geven dat er binnen onze partij geen ruimte is voor uitsluiting of discriminatie. Hierbij heb ik nooit de bedoeling gehad Van Vliet direct persoonlijk van discriminatie te beschuldigen. De eerdere uitspraken zijn uit zijn verband gerukt.” Het betreurt Van Engelenhoven dan ook dat zijn uitspraken verkeerd zijn overgekomen. Om dit misverstand recht te zetten wenst Van Engelenhoven dan ook te benadrukken dat hij Robert van Vliet niet van discriminatie of uitsluiting beticht of heeft beticht.

Met lijsttrekker Bouwien ten Bokum en een enthousiaste groep vrijwilligers kijken ze naar eigen zeggen als partij met vertrouwen naar de toekomst. Ten Bokum: “Er is tijd nodig om deze wonden te laten helen en met elkaar te reflecteren, maar ook nu weer vooruit te kijken. Er staat veel op het spel. Met de juiste mensen moeten we nu hard aan het werk om het vertrouwen te herstellen. We zullen de kiezer niet teleurstellen en met een heel sterke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma komen, waarin onze D66 standpunten stevig en onderscheidend voor Apeldoorn in naar
voren worden gebracht!” De D66-fractie, lijsttrekker, wethouder en het afdelingsbestuur geven aan samen met nieuwe energie aan de slag te gaan met de voorbereiding voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

‘Camacho functie elders’

Luz Maria Camacho Reina zelf zegt dat ze ‘de framing die nu gaande is ervaart als een zoektocht naar een zondebok ‘Camacho functie elders’, waarmee ze refereert naar de situatie onlangs rondom Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. “Ik ervaar dit als zeer pijnlijk en voel mij door alles wat er nu plaatsvindt zeer beschadigd.” Ze meldt dat ze sinds 2014 lid is van D66 en dat ze altijd met passie het programma van D66 heeft uitgedragen. “In Colombia heb ik mij altijd aangetrokken gevoeld tot de zorg voor sociaal zwakkeren en die instelling van ‘zorgen voor’ heb ik ook naar Nederland meegenomen.”

Het welzijn van de mensen staat voor mij bovenaan, meldt ze. “Voor mij geldt: ik zit niet in de politiek voor de macht, maar voor het welzijn van de burger. Dat is ook altijd het uitgangspunt van mijn handelen geweest. Door mijn werk in het sociaal domein en de vele persoonlijke gesprekken met bewoners die ik heb gevoerd voel ik goed aan wat er in de maatschappij leeft en via de politiek wil ik mogelijke misstanden agenderen. In het klassieke werk in de gemeenteraad ben ik nog groeiende.”

Kritische houding

Ze vertelt dat het landelijk bestuur en ook de leden haar altijd hebben gesteund. “Door mijn manier van werken kon het gebeuren dat ik zaken aanroerde die soms enigszins op gespannen voet konden staan met coalitieafspraken. Daarbij heb ik altijd gehandeld in afstemming met de fractievoorzitter. Ik heb alle mails, apps et cetera waarin ik kan aantonen dat ik nooit op eigen houtje heb gehandeld. Ik heb diverse keren gevraagd om ondersteuning en begeleiding, maar die helaas niet ontvangen. Ik heb daarnaast een kritische houding aangenomen met betrekking tot de manier waarop leiding werd gegeven aan de fractie en de beperkte eisen die werden gesteld aan de fractieleden. Ik wil de partij juist meer zichtbaar maken in de samenleving.”

Van disfunctioneren is volgens haar dan ook nooit sprake geweest. “Ik ben altijd door de wethouder gesteund en gewaardeerd geweest en 2 maanden terug heb ik nog een positieve beoordeling gehad. Ik ervaar het als een grote teleurstelling dat dit nu plotseling niet meer zo is. Wij streven in ons land naar een inclusieve samenleving. Ik ben mij ervan bewust dat ik voor sommige mensen een taalbarrière heb, waardoor misverstanden kunnen ontstaan. Dat zet mij op achterstand in het publieke debat. Ik denk echter dat eenieder die wil luisteren kan begrijpen wat ik bedoel te zeggen. De gemeenteraad kijkt met westerse ogen naar een aantal zaken en mogelijk wordt dat van elk raadslid zo verwacht. Door de reacties die ik soms krijg ervaar ik dat die inclusie maatschappij nog ver weg is.” *

* Toevoeging naar aanleiding van raadsvergadering 17-6: Maria Camacho meldt dat er consternatie is ontstaan naar aanleiding van de laatste alinea. “De raad voelde zich aangeklaagd door mijn woorden, waarin ik mijn gevoelens uitdrukte.” Als Apeldoorn Direct vinden wij dat een gepubliceerde tekst, zeker als het gaat om een citaat waarin iemand gevoelens uit, niet zomaar weggehaald moet worden. Daarom melden we dat zij enkele quotes hierboven ‘wil terugnemen’. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!