Discussie tussen partijen over duidelijk zichtbaar maken Artikel 1 van de grondwet

Vrijdag 17 september 2021

Door Tim Uilen

Archief | Daniel van Harmelen

Over Artikel 1 van de grondwet wordt vaak gesproken. De tekst luidt namelijk: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” Alleen is discriminatie nog steeds iets wat in Nederland gaande is, op alle hierboven genoemde manieren. Daarom willen de SP, PvdA en nieuwe partij WijApeldoorn op een locatie binnen het gemeentehuis Artikel 1 van de grondwet duidelijk zichtbaar hebben. Daarbij ook herbevestigen dat de gemeente en de gemeenteraad er voor iedereen is. Gisterenavond, donderdag 16 september, kwam de gemeenteraad bijeen en kwam deze motie aan de orde.

Ideeën

“Wat mooi dat we hier samen zitten”, begint Lilian Haak van WijApeldoorn. “Wat is het mooi dat in deze ruimte mannen en vrouwen bij elkaar zitten, wat mooi dat hier mensen van verschillende geloven zitten en wat mooi dat ik hier als transgendervrouw kan zitten.” Ze vervolgt door te benoemen dat steeds meer provincie- en gemeentehuizen het 1e artikel van de grondwet op een duidelijke plaats weergeven. Eenzelfde motie is 5 jaar geleden door de raad afgewezen, toenmalig ingediend door de PvdA, en daar haakt Jenny Elbertsen van de VVD op in.

“Over die motie hebben we toen uitgebreid gesproken en uiteindelijk is die verworpen”, legt ze uit. “Dat is niet gedaan omdat Artikel 1 niet belangrijk is, volgens mij zijn we allemaal eens dat dit wel zo is, maar omdat toen het argument was dat het dan boven andere artikelen van de grondwet zou komen.” Ze merkt op dat er vaker moties binnenkomen om bepaalde dingen extra aandacht te geven, bijvoorbeeld het voorstel om de Europese vlag in de raadzaal te zetten. “Misschien is het handig om iets te bedenken waarbij we al deze ideeën kunnen laten zien”, vervolgt ze. “Niet alleen Artikel 1, maar bijvoorbeeld ook andere artikelen van de grondwet.”

Artikel 1

De omschrijving van Artikel 1 door Lilian Haak ligt niet bij iedereen goed. “Er wordt een andere interpretatie gegeven aan Artikel 1 van de grondwet vergeleken met ons”, vertelt Jarin van der Zande van de ChristenUnie. “Er wordt namelijk gezegd dat Artikel 1 de basis van de grondwet is en een fundament van democratisch handelen, alleen is dat niet hoe de schrijvers van de grondwet dat bedoeld hebben.” Hij zegt wel dat de grondwet mag leiden tot inspiratie en dat het dit al wel doet rondom het onderwerp discriminatie.

Zichtbaar

“Wat GemeenteBelangen betreft staat Artikel 1 voor de hele grondwet, hoe kunnen wij tegen deze motie zijn?”, vraagt fractievoorzitter Antoon Huigens zich af. “Wij vinden dat Artikel 1 niet vanzelfsprekend is, zeker gezien de recente uitsluiting van ongevaccineerde mensen van maatschappelijke activiteiten.” Hij benoemt daarbij de grondwet waarin staat dat discriminatie ‘op welke grond dan ook’ niet is toegestaan. Elke partij, die dat wilde, heeft een mening kunnen uiten. Nu gaat het college bezig met een voorstel waarbij niet alleen Artikel 1, maar ook andere artikelen zichtbaar worden. Een meerderheid van de raad heeft gezegd een vergelijkbaar voorstel te steunen. Of dit zo blijft ligt aan het uiteindelijke voorstel van het college.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!