Nieuwe lokale partij: fusering van Groei & Toekomst en NDA

Woensdag 15 september 2021

Door Tim Uilen

Archief | Peter Buijserd

Een tijdje geleden liep een groot gedeelte van de D66 fractie weg. Ze richtten hun eigen partij op, Nieuw Democraten Apeldoorn, oftewel NDA. Alleen zal die partij niet lang blijven bestaan. Vandaag, woensdag 15 september en tevens ook de dag van de democratie, kondigen Groei & Toekomst en NDA een fusering aan. “We willen, in plaats van iedere keer die afsplitsingen, een keer verbinden en bij elkaar horen”, zegt fractievoorzitter Lilian Haak, voormalig van Groei & Toekomst. Zowel NDA als Groei & Toekomst zijn afsplitsingen van andere partijen, in dit geval van D66 en VVD. Beide fracties komen samen onder 1 naam: WijApeldoorn.

Fuseren

“We hebben er hard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat verschillende mensen, die in splinterpartijen zaten, samen komen tot 1 grote fractie”, legt Lilian Haak uit. “Daarnaast zorgt dat ervoor dat we die afsplitsing, die vaak gebeurd in de lokale en ook landelijke politiek, een beetje omkeren.” De gemeenteraad telde voor deze fusering 15 partijen, volgens Haak was dat simpelweg te veel. “Zo begint de democratie een beetje onbestuurbaar te worden”, vertelt ze. “Een fusering leek dus best logisch. Daarnaast kan een fractie van 4 personen ook de kwaliteit van de bijdrage in de raad verbeteren, ten opzichte van 2 afsplitsingen.”

Lokaal

Natuurlijk zat het oog ook op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Lilian Haak vroeg zich namelijk ook af of het wel handig was om met de zoveelste kleine partij mee te doen; “Zoals je misschien nog herinnert van de 2e kamer verkiezingen, het stembiljet was bijna niet uit te vouwen. Zoveel partijen deden er mee.” Toch was het doel om ook te laten zien dat verschillende partijen wel gewoon goed samen kunnen werken, daarom de aankondiging op de dag van de democratie. Alle raadsleden van WijApeldoorn komen oorspronkelijk uit lokale fracties van grote landelijke partijen, dat willen ze anders doen. “We willen ons ook in Apeldoorn neerzetten als een progressieve en lokale partij”, meldt Haak. “Dat is een ander geluid vergeleken met Lokaal Apeldoorn en GemeenteBelangen, de andere 2 lokale partijen.”

Niet gemiddeld

Een focus op ‘minderheden’ staat bij de partij vooraan, het maakt niet uit welke minderheid dat dan ook is. “Daar zitten bijvoorbeeld ook de dorpen bij. Binnen de gemeente Apeldoorn wonen 1 op de 6 mensen in een dorp, maar het beleid vanuit de gemeente focust meer op de stad Apeldoorn”, zegt Lilian Haak. “Zo hebben we ook een woonbeleid dat perfect is voor mensen die in een rijtjeshuis wonen, maar niet voor mensen die op een andere manier willen wonen. We willen dus echt het geluid laten horen van al die groepen die niet gemiddeld zijn.”

Bij de raadsvergadering van morgen, donderdag 16 september, zullen de raadsleden direct optreden als WijApeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!