Gemeenteraad stemt in met nieuw zwembad

Vrijdag 2 april 2021

Door Tim Uilen

Still uit de gemeenteraadsvergadering

Er komt definitief een nieuw zwembad in Apeldoorn. Gisteravond, donderdag 1 april, stemde de gemeenteraad op het voorstel. De beslissing was bijna unaniem, alleen Lokaal Apeldoorn, GemeenteBelangen en 50PLUS stemden tegen. Tijdens de vergadering werden ook nog een amendement en een referendum over het zwembad besproken. Het amendement ging over een 50-meterbad, of 2 keer 25-meterbad, dat vorige week aan de orde was. GemeenteBelangen stelde het referendum over het zwembad voor.

Opnieuw discussie

Bij de PMA van vorige week was het nieuwe plan ook een discussie. Het discussiepunt ging over de grootte van het bad, 25 meter of 50 meter. Het amendement werd ingediend door Lokaal Apeldoorn, met ondersteuning van VVD, 50PLUS, GemeenteBelangen, Groei & Toekomst en VSP. Peter Messerschmidt van Lokaal Apeldoorn wil dat de gemeente iets meer ambitie laat zien. “Wij willen ambitie die past bij het groeiende aantal inwoners van Apeldoorn”, laat hij weten. Vorige week werd ook besproken dat Apeldoorners vaak buiten de gemeente gaan zwemmen. “Het is een investering in de stad”, zegt Antoon Huigens, van GemeenteBelangen. Huigens noemt ook dat een 2 keer 25-meterbad mensen terug naar Apeldoorn kan halen.

Realistisch

Bij de ene kant zijn groei en ambitie belangrijk, de andere kant kijkt naar de onderzoeken die al gedaan zijn en vindt dat een groter bad niet realistisch is. “De ambitie past niet bij de vraag van de markt en de bewoners”, merkte Jan Kloosterman (SGP) op. Antoon Huigens wilde hierbij aan de bewoners vragen of dit ook echt het geval is. Zijn voorstel, een referendum over het zwembad, kreeg niet genoeg steun. Tijdens de discussie werd ook Omnisport genoemd, een belangrijk complex voor Apeldoorn, maar wel elk jaar heel prijzig. “We moeten voorzichtiger zijn tijdens deze tijd”, meldt Martine Berends, van de PvdA. Natuurlijk zou een groter bad prijziger zijn en volgens de meerderheid van de partijen blijkt uit de onderzoeken daar geen extra waarde in te zitten. Gavin Treep, van D66, concludeert; “Het is een te grote uitgave voor een ‘nice to have’.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!