Amersfoortse ondernemer wil Zwitsalfabriek Apeldoorn nieuw leven inblazen

Vrijdag 9 februari 2024

Door Kevin van Es

De Amersfoortse ondernemer Rinke van ‘t Holt (44) brainstormt over een plan om de Apeldoornse Zwitsalfabriek nieuw leven in te blazen. “Komt hier een bruisende plek voor lokaal en duurzaam eten?” vraagt hij zich af in een post op LinkedIn. Wat is zijn plan rond het pand op het Zwitsalterrein? We spreken de initiatiefnemer zelf over de plannen in Apeldoorn.

Lokaal en duurzaam

Het plan is om de Zwitsalfabriek te vullen met makers; lokale, maar vooral duurzame, ondernemers. “Voedselmakers met mooie producten huren een plek, zoals aan een bakkerij die brood van zuurdesemdeeg bakt, een branderij, een bierbrouwerij of chocolatier.”

Rinke kijkt ook naar de buren op het terrein; “Daar gaan we ook contact mee opnemen. We willen elkaar versterken.” Hiermee doelt van ’t Holt onder andere op de ambachtelijke stokerij ‘Puur Smaack‘, koffiebranderij ‘Bosbrand’ en brouwerij ‘Twee broers brouwen’.

De ondernemer komt zeker niet naar Apeldoorn om te concurreren; “En ook niet met het idee ‘we doen het goed in Amersfoort, nu gaan we Apeldoorn laten zien hoe het moet’. Ik geloof niet in het ‘kopieer-en-plakverhaal’; je moet mensen in Apeldoorn opzoeken en de identiteit van de stad pakken. Na mijn oproep op LinkedIn heb ik supergoede plaatselijke initiatieven voorbij zien komen, ons doel is om samen te werken met deze partijen. Het moet een grote Apeldoornse community worden.” Rinke noemt het enthousiasme in de regio ‘boven verwachting’; “Ik ben al benaderd door mensen die mee willen denken, makers ben ik nog niet tegengekomen.”

Een dynamisch terrein

Rinke en zijn team zijn op zoek naar een dynamisch terrein, een industrieel en bruisend gebied. “Mijn eerste gedachte was niet per se; ik moet naar Apeldoorn! Ik kijk al een tijdje naar andere steden en vertelde de ontwikkelaar, Schipper Bosch, over de plannen. Ze gaven aan het Zwitsal fabriek aan te gaan nemen,” vertelt de ondernemer.

Helemaal onbekend in ‘de hoofdstad van de Veluwe’ is de ondernemer niet; “Ik heb familie in Apeldoorn wonen en heb hier gewerkt.”

Netwerk in Amersfoort

Het Lokaal in Amersfoort blijft ook bestaan, zo bevestigt Rinke. “We runnen al acht jaar een winkel in Amersfoort die volledig om duurzaam eten draait. We zijn een platform voor zo duurzaam mogelijk consumeren. Dit doen we zo veel en het lijkt ons interessant om de stap naar een andere stad te zetten, mogelijk met lokale ondernemers.” Het netwerk van de ondernemer ligt in Amersfoort; “Hier begonnen we met het organiseren van streekmarkten.

Als alles doorgaat, huurt Rinke het ruime pand van Schipper Bosch. “De fase waar we nu inzitten is verkennen; zit Apeldoorn op ons te wachten en krijgen we genoeg andere ondernemers mee? Er ligt een plan voor 10 jaar. Het terrein moet ontwikkeld worden, we zien het Lokaal nog niet open gaan dit jaar. Misschien binnen twee jaar, we willen we snel aan de slag.” De verkenning met de gemeente moet nog komen. Dan wordt er gekeken hoeveel er mag worden ingevuld en wat zijn de spelregels.

Partijen die willen samenwerken, kunnen direct contact opnemen met Rinke via LinkedIn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!