Dierenpartij blij met verdwijnen dieren Malkenschoten

Maandag 24 juli 2017

Door Daniel van Harmelen

Herman Talstra

De Partij voor de Dieren is blij met het verdwijnen van tenminste 37 ‘wilde dierensoorten’ bij kinderboerderij Malkenschoten. In februari kreeg de partij nog de wind van voren toen die probeerde om de vergunningsaanvraag te dwarsbomen.

Dat lukte destijds niet. Nu de vergunningsaanvraag alsnog ingetrokken wordt door Accres is er reden voor een feestje bij de dierenpartij; 37 diersoorten moeten een nieuw thuis vinden. Arjan Groters, fractiemedewerker van de partij, reageert op Facebook:

 Terecht! Het is een kinderboerderij, geen dierentuin. En wat mij betreft blijft dat zo.

Zo krijgt de Partij voor de Dieren Apeldoorn toch nog haar zin.

Toch nog haar zin

Daar is geen woord aan gelogen. De dierenpartij probeerde eerder al, in februari, de aanvraag van een dierentuinvergunning te blokkeren, toen in de gemeenteraad. Volgens de Partij voor de Dieren zou kinderboerderij Malkenschoten ruim baan krijgen om een dierentuin te worden, mocht de vergunningsaanvraag slagen.

Volgens wethouder Nathan Stukker was er geen sprake van dat Malkenschoten zichzelf de ruimte wilde geven om een dierentuin te worden. ,,Accres houdt al jaren een groot aantal dieren op Malkenschoten. Alleen het aantal vogels komt al boven de tien diersoorten uit. Als de dieren er al tientallen jaren zitten, dan zou het raar zijn om nu ineens te zeggen dat het niet meer mag”,  reageerde Stukker in februari.

Volgens hem ging het louter om een papieren kwestie. In 2014 veranderde de regelgeving, waardoor een groot aantal dieren op Malkenschoten ineens een nieuwe vergunning nodig had. Met de aanvraag is nooit de intentie uitgesproken om een dierentuin te worden.

Eefje De Groot van Accres snapt dat de term ‘dierentuinvergunning’ voor sommige mensen verwarrend is. ,,Op basis van de wet- en regelgeving is Accres genoodzaakt om een dierentuinvergunning aan te vragen. Die term is inderdaad verwarrend, want Accres is zeker niet van plan om een dierentuin te worden.”

Dierenwelzijn als gemeentelijke taak

Volgens Moulijn van de PvdD staat in de dierenwelzijnsnota die dat Apeldoorn alleen kinderboerderijen heeft. Een dierentuinvergunning hoort daar niet bij. Ook staat in de dierenwelzijnsnota dat de gemeente ,,in principe alleen landbouwhuisdieren” toelaat op Apeldoornse kinderboerderijen. Dat zou volgens Moulijn betekenen dat ‘wilde dieren’ niet welkom zijn.

Met ‘in principe’ is het verre van scherp geformuleerd dus, met genoeg ruimte voor onder andere de bijzondere dieren van Malkenschoten, vond ook wethouder Stukker. ,,Er is niet uitgesloten dat ook andere categorieën dieren alsnog kunnen worden gehouden”, meldt Stukker. Ook Jarin van der Zande van de ChristenUnie was het absoluut oneens met de stelling van Moulijn. Hij merkte op dat de raad bij het vaststellen van de dierenwelzijnsnota op de hoogte was welke dieren Malkenschoten hield, ,,de raad is akkoord gegaan met die nota”, benadrukte hij.

Daarnaast kon de vergunningsaanvraag niet eens geblokkeerd worden door zowel het gemeentebestuur als de gemeenteraad: De aanvraag werd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ingediend. Zelfs als de gemeenteraad opgeroepen had om de vergunningsaanvraag te dwarsbomen, zoals de PvdD wilde, dan was het vrijwel kansloos geweest.

Kinderen moeten slachten ook zien

Daarnaast pleitte de partij destijds ervoor dat kinderen niet alleen de geboorte van dieren zien, maar ook over het slachten van de jonge dieren moet leren. Volgens de partij is er sprake van een geboorteoverschot, waarbij een aantal dieren naar de slacht gaat. ,,Moeten we dan video’s en foto’s laten zien van de slacht?” vroeg Margien de Vries van GroenLinks. ,,We laten de geboorte wel zien, maar van de slacht laten we niks zien”, reageerde Moulijn. Het zou een deel moeten worden van het educatieve programma van Malkenschoten, vindt de partij.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!