Kinderboerderij raakt 37 dieren kwijt door vergunning

Vrijdag 21 juli 2017

Door Redactie

Kinderparadijs Malkenschoten

Kinderboerderij Malkenschoten moet voór 1 september een aantal dieren afstaan. De kinderboerderij zegt niet genoeg tijd te hebben om de ‘ dierentuinvergunning’  aan te vragen, en trekt de aanvraag in. Gevolg: Van 47 dieren moet de kinderboerderij terug naar 10. Het gaat dan om ‘wilde soorten’.

Beheerder Accres, eigenaar van de kinderboerderij, licht in een persbericht verder toe: “In 2014 is de wet op het bedrijfsmatig houden van dieren aangescherpt. In het Besluit Houders van Dieren is door de overheid vastgesteld dat bedrijven die dieren vaker dan 6 dagen per jaar aan publiek tentoonstellen, maximaal 10 ‘wilde diersoorten’ mogen houden. Alle diersoorten die niet in de categorie ‘productiedier’ vallen, zijn volgens de wet wilde diersoorten. Productiedieren zijn dieren die regulier op boerenbedrijven gehouden worden, zoals varkens, schapen, kippen, konijnen en koeien. Kinderparadijs Malkenschoten heeft naast haar grote aantal productiedieren ook nog 47 wilde diersoorten als watervogels, siervogels, schildpadden, vissen, kikkers en zoogdieren als alpaca en wallaby. Dat zijn er volgens de nieuwe regels 37 te veel.”

Het was vooral de tijdsdruk, laat beheerder Accres weten. Accres diende al in 2016 een aanvraag voor de dierentuinvergunning in, maar die werd afgewezen vanwege een gebrekkige onderbouwing. De aanvraag werd in december 2016 ingediend, maar werd pas in mei 2017 afgewezen. Accres kreeg tot 12 augustus de tijd om de ontbrekende stukken alsnog aan te leveren, maar zegt nu dat dat niet genoeg tijd is om de gevraagde kwaliteit van de stukken te kunnen leveren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat vanaf 1 september handhaven.

Het is nog het pijnlijkst dat de wallaby’s misschien wel verdwijnen, nadat vorig jaar juni een wallaby gestolen was. Die werd, nadat de zoektocht opgegeven was, vervangen door twee nieuwe. Het is nog niet zeker welke dieren weg zullen gaan. Maar, verzekert Accres: ,,Voor alle dieren die niet kunnen blijven is gezocht naar geschikte huisvesting elders met voldoende zorg en aandacht voor het welzijn van de dieren. Zo gaan bijvoorbeeld de kikkers en een aantal vogelsoorten naar collega boerderijen in de regio”.

Ook sluit Accres niet uit dat, op basis van de toekomstplannen van de kinderboerderij, een vergunning alsnog verleend kan worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!