Gemeente legt Terrastival stil

Zaterdag 1 augustus 2020

Door Redactie

Het feest was in volle gang. De eerste dag van het Terrastival was bijna een feit. En toen besloot de gemeente Apeldoorn het evenement vanavond, zaterdag 1 augustus, stil te leggen.

“De gemeente heeft hiertoe besloten omdat de gemaakte afspraken niet nagekomen zijn door de organisatie”, meldt de gemeente Apeldoorn op Facebook. “Zo waren er onder andere duidelijke afspraken over de hoeveelheid geluid die het festival mocht maken. De muziek zou namelijk als achtergrond dienen en de nadruk zou liggen op food. De geluidsmetingen lieten echter zien dat het maximum ver overschreden werd, waardoor er geen sprake meer was van achtergrondmuziek.”

Wethouder Wim Willems laat hierbij weten: “We hebben de organisatie zo goed als mogelijk de ruimte geboden binnen de bestaande regels. Daarbij hebben we ook meerdere keren aangegeven dat we direct het festival zouden stilleggen als blijkt dat de organisatie de regels niet volgt. Dit weekend bleek dat de organisatie de regels onvoldoende heeft nagevolgd. Ik wil hierbij benadrukken dat we het festival niet sluiten als gevolg van het gedrag van bezoekers.”

Geen waarschuwing

De organisator van het evenement zegt dat hij zich totaal niet kan vinden in de bovenstaande argumenten. “Wij hadden het meest grote, maar toch meest coronaproof evenement van Nederland”, constateert hij. “De politie is langs geweest om alles te checken, zelfs of de bandjes die de jeugd om kreeg niet nagemaakt kon worden. Het is nu allemaal dichtgegooid omdat we 11 DB boven de norm van 50DB zaten. Normaal is dat 75 DB voor dit soort evenementen, maar om te voorkomen dat mensen gingen dansen, is dat dus lager nu. Ik vind het onmenselijk dat we niet eens eerst even een waarschuwing hebben gekregen. We hebben 25 ondernemers hier staan die we wilden hebben om een extra centjes bij te verdienen in deze tijd.”

Hij is zelf nog enorm aangeslagen van de hele situatie. “Ik heb alleen maar huilende mensen hier”, zegt hij. “Toen ik het iedereen op het terrein vertelde, ging er een enorm ‘boe-geroep’ op en werd er hard geapplaudisseerd voor ons als organisatie. Er waren op dat moment zo’n 350 mensen aanwezig, verspreid over het hele terrein.

Alle data geannuleerd

Het Terrastival zou niet alleen vandaag gehouden worden, maar ook morgen (zondag 2 augustus) en in het weekend van 29 en 30 augustus. “De gehele vergunning is ingetrokken”, zegt de teleurgestelde organisator. “Ik denk dat we het hier hebben onze 125.000 euro verlies per weekend. Ik vind dit heel erg. En als je kijkt op de Facebookpagina van de gemeente dan zie je dat mensen die hier dichtbij wonen niet eens geluid van ons hebben gehoord, dus waar gaat dit over? We krijgen totaal geen medeleven, dit is echt onmenselijk.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!