Martijn over…interesse

Dinsdag 16 januari 2018

Door Martijn de Frankrijker

Ellis Peeters

Ik ben niet een al te beste columnist. Daar kwam ik laatst achter toen ik er eens wat andere columns bij pakte ter vergelijking. Wist je dat de meeste columns over nieuws gaan? Ik had geen idee. Youp, bijvoorbeeld. Die schrijft altijd hele gevatte dingen over het nieuws van de week. Dan doet er iemand een boekje open over de lingeriekeuzes van de Britse Koningin en dan maakt Youp daar een rake kanttekening bij. Heel geestig.

Zou ik dat ook willen proberen, over het nieuws schrijven, dan zou ik deze week iets kunnen schrijven over Barbie, want dat was het onderwerp van veel columns. Het vervelende is echter, ik zou niet weten wat ik erover moet schrijven. Ik heb geen idee wat er precies met Barbie aan de hand is. Weet niet eens zeker waar het over gaat; over dat iconische modepoppetje, of het meisjesspeelgoed? (Dit was gevat bedoeld, zoals Youp ’t ook doet.)

Toen ik erachter kwam dat ik niet een al te beste columnist ben had ik bedacht om dat te veranderen. Heel Hollands, als ’t niet in een hokje past moet je het aanpassen. Dus ik keihard zoeken naar nieuws om wat gevats over te zeggen, zodat jij daar uiteindelijk een beetje in jezelf om zou kunnen gniffelen, en wat blijkt? Ik schrijf niet over ’t nieuws omdat het me allemaal geen hol uitmaakt. Erger nog, ik heb daar allemaal niet echt een mening over.

Ik heb geen mening over de 20-jarige van der Valk-telg die zijn eigen hotel krijgt om managertje te spelen. Heb niks gevats te zeggen over de ProRail die niet klaar was voor ’t winterweer van afgelopen nacht (serieus, welk winterweer?). Heb geen slimme zinsnedes voor de dertien kinderen die gered werden van hun eigen ouders, behalve de vraag: ,,Waarom?”

En als ik dan een mening had, wat dan? Dan ventileer ik die, slinger ik die achteloos het internet op. Alsof er niet al genoeg meningen zijn. Nee, ik blijf maar gewoon doen wat ik doe. Een beetje over mezelf schrijven. Over ’t leven. Dan kun jij dat lezen en er wat van vinden. Misschien heb je er wel wat geestigs over te zeggen. Kun je er een column over schrijven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!