Martijn over…verschillen

Dinsdag 28 november 2017

Door Martijn de Frankrijker

Ellis Peeters

Er was bier en er waren mensen. Volgens mijn standaarden heb je dan een geslaagd feestje. Want stellen de mensen teleur dan heb je altijd nog sloten met bier om je probleem op te lossen. Maar ik mocht ze gelukkig wel, die mensen. Zo kon ik na een tijdje zelfs een glaasje water wegkrijgen. Normaal zou ik dat niet durven. Daar word je nuchter van. En dan kom je er, zeker op een vrijdagavond in de stad, ineens achter hoe teleurstellend het volk om je heen vaak is. Dan blijken het plots van die types die verschrikkelijk racistische grappen maken, of net iets te hard om zichzelf lachen (en daar heb ik mezelf al voor), maar hier hadden ze het prima voor elkaar met het publiek, één en al hippe gasten. En ik hou daar wel van.

Ze hadden er dan ook echt moeite in gestoken om goed publiek binnen te krijgen. Hadden zelfs tegen de schenen van anderen aangeschopt om bepaald volk buiten de deur te houden. En die waren daar heel boos om geweest. ,,Niet tegen mijn schenen schoppen”, hadden ze gezegd. Dat vond ik wel leuk, maar ook een beetje vreemd. Want het was toch fijn dat ze gelijk wisten dat dit feestje geen goede plek was voor hen? Anders stonden ze nu tussen alle baarden en hoogopgeknoopte overhemden een beetje anders te zijn. En dat drinkt toch niet lekker weg.

Het lijkt zo wel of steeds minder exclusief mag zijn tegenwoordig. Alles voor iedereen. ,,Ik mag zelf wel bepalen of ik iets niet leuk vind, maar jij mag dat niet voor mij bepalen.” Zeg je dat ik er niet bij mag dan ‘heb je aan mij de verkeerde’. Toch, ik vind dat niet zo gek. Mijn favoriet publiek is jouw nachtmerrie en vice versa. Dan is het toch goed als we dat van tevoren al even lekker duidelijk maken?

Want had jij op dit feestje gestaan dan had je het publiek wellicht helemaal niet zo leuk gevonden. Dan had je ons misschien pretentieuze, omhooggevallen betweters gevonden en ‘wat weten zij nou’ gezegd. En eerlijk, veel weten we ook nog niet. We waren een hele hoop jongelui bij elkaar die van veel zaken nog geen weet hebben. Dat was ook waarom we samen kwamen, om van elkaar te leren. Beetje kennis delen. Beetje inspiratie opdoen. Beetje tof doen met een biertje in je hand. En vind je dat niks dan was het wellicht beter dat jij op een ander feestje stond. Of niet, misschien is het leuk als jij er de volgende keer ook bent. Daar leren we tenslotte wel van.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!