Martijn over…waarom hij maar niet wil afvallen

Dinsdag 4 juli 2017

Door Martijn de Frankrijker

Ellis Peeters

Klik hier! Verlies moeiteloos die kilootjes! Volg ons vijfstappenplan in één keer! Dertien kilo in veertien dagen! Wordt als Kees (die viel 180 kilo af in één middag)! Klik nu! Dé nieuwe hype: zuig elke dag de vitaminen uit een blaadje kale (dat is gewoon boerenkool)! Snoep minder! Vreet wat je wil! Jank die kilo’s er direct af! Gebaseerd op de échte feiten! Klik! Val af! Wordt een beter mens (want je bent niet al te best)! Klik dan! Hallo! Dikkie! Je moet klikken!

,,The best minds of my generation are thinking about how to make people click ads.” Dat zei Jeffrey Hammerbacher eens. Een slimme jongen die het over andere slimme jongens had. Hij had gelijk. Op mij werken vooral die voor- en nafoto’s. helemaal als die gast vóór zo lelijk als de nacht is en naderhand zo knap dat zelfs Chris Pratt er van zou moeten janken. Dan klik ik zowat door m’n laptop heen. Ik wil dat.

En het werkt! Ik klik me helemaal suf en de kilo’s vliegen er vanaf. Of, dat is wat mensen me zeggen. ,,Goh, wat ben je veel afgevallen!” Maar ik ben zo’n type die nooit op de weegschaal staat en niet weet hoeveel kilo eraf is. Zo’n type dat vervolgens doet alsof hij het zelf niet wist. Och, echt? Nah, dat was me helemáál niet opgevallen. En natuurlijk valt het me wel op. Waarom zeg ik dat soort dingen? Doe niet zo achterlijk.

Het probleem is alleen dat ik niet wíl afvallen.

Natuurlijk, ik wil zeker wat kilo’s kwijt. Nog steeds. Een paar jaar geleden móést ik ze zelfs kwijt. Die shit was ongezond. En in die tijd wilde ik ook afvallen, maar tegenwoordig niet meer. Het werkt niet. Afvallen als doel hebben werkt niet. Het werkt niet, omdat het een slecht doel is.

Want stel je voor: jij bent iemand die een aantal pakken suiker te veel onder z’n trui heeft verstopt. Zijn we, statistisch gezien, eerlijk tegen elkaar, dan is de kans groot dat dat ook klopt. En stel je nou eens voor dat jij jezelf als doel stelt om twintig kilo af te vallen. Het probleem is, mogelijk, dat jou lichaam er niet op gebouwd is om snel af te vallen. Het slaat makkelijk vet op en laat het moeilijk los. Dat betekent dat het lang gaat duren voor je twintig kilo afvalt. Erger nog: het betekent dat je elke dag dat je niet twintig kilo bent afgevallen, je hebt gefaald om je doel te halen. Vijf kilo afgevallen? Nog een eindje te gaan. Tien kilo? Nog niet. Vijftien? Sorry, probeer ’t morgen wat harder.

Sinds ik me dat bedacht loop ik drie keer in de week hard, niet om af te vallen, maar om fitter te worden en om meer bezig te zijn met wat goed voor me is. Om elke keer als mijn gevoel zegt dat ik geen zin heb mijn verstand te laten antwoorden dat ik er uiteindelijk gelukkiger van wordt. En sindsdien maakt het me niet uit dat ik afval, maar vind ik het fantastisch dat ik me goed voel en er beter uit zie. En vooral dat ik niet meer bij elke advertentie die me twintig kilo in zes weken beloofd denk: ,,Zou ’t?”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!