Ondergrondse containers bij Kanaal Noord

Donderdag 18 januari 2018

Door Redactie

De containers bij de Lidl/Dirk van den Broek aan Kanaal Noord zitten vaak overvol. Dat hebben we al geregeld gemeld op Apeldoorn. Zo brachten we in januari 2017 dat de grote bergen afval de omwonenden ergerden, we deden een oproep waar jij allemaal bergen afval tegenkwam én in juni 2017 kwamen we er nog eens op terug. Maar nu gaat er bij Kanaal Noord dan eindelijk wat gebeuren.

Apeldoorners zijn actief in het scheiden van afval en de locatie aan Kanaal Noord is één van de favoriete plekken om afval weg te brengen. Echter, de huidige voorzieningen kunnen het enorme aanbod afval niet aan. Dit resulteert in afval naast de containers en dit is iets waar omwonenden, ondernemers, bezoekers en gemeente van balen. Om de capaciteit van de voorzieningen te vergroten, komen er daarom vanaf begin februari ondergrondse containers.

Het is op zich een positieve ontwikkeling dat Apeldoorners zo actief zijn in het scheiden van afval, vindt ook wethouder Mark Sandmann. ,,Uiteraard ben ik als wethouder blij om te zien dat er steeds beter en meer afval gescheiden wordt. Dat past in onze ambitie van Apeldoorn om het restafval zoveel mogelijk te reduceren. We moeten dat blijven faciliteren op verschillende manieren om deze stijgende lijn te handhaven.”

Bij het faciliteren hoort ook het zeer regelmatig legen, schoonmaken en handhaven op de locatie. Helaas is hiermee de overlast nog niet genoeg afgenomen, waardoor nu de overstap naar ondergrondse containers wordt gemaakt. Het gaat om een tijdelijke oplossing voor een periode van maximaal twee jaar. Dit in verband met de geplande bouw van het woonzorgcentrum. Daarbij krijgen bewoners van laagbouw straks een oranje container voor PMD-afval, waardoor de druk op de ondergrondse containers afneemt.

Aan de wens van sommige buurtbewoners om de containers helemaal weg te halen, is de gemeente niet tegemoet gekomen. De voorzieningen op deze plek worden immers zo intensief gebruikt dat weghalen teveel Apeldoorners zou duperen die hier wekelijks hun afval wegbrengen.

Tegelijkertijd komen de gemeente en Circulus-Berkel op deze locatie regelmatig illegale plaatsingen van bijvoorbeeld banken, stoelen, frituurvet en lampen tegen. Dit is een hardnekkig probleem waar handhavers alert op zijn. Om ook het wegbrengen van grofvuil zo veel mogelijk te faciliteren, zijn vanaf 1 januari de openingstijden van het Recycleplein Aruba op zaterdag verruimd. Daarbij mag er 400 kilo grofvuil gratis worden weggebracht. Met deze maatregelen hoopt de gemeente ertoe bij te dragen dat bewoners en bedrijven het (grof) afval daar gaan brengen waar het hoort.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!