Oscar’s Beeld: de monumentale trap bij ’s Heerenloo

Vrijdag 15 juli 2022

Door OscarDeWit

De monumentale trap in gebouw Hannah- Laan van Groot Schuylenburg 310-320 

Mijn eerste “Oscar’s beeld op Apeldoorn”. Hier zal ik maandelijks 1 foto laten zien met een kort verhaal, dat kan een foto zijn van een persoon, gebouw, binnen of buiten locatie. Ik zal mij even kort voorstellen, mijn naam is Oscar de Wit-Snijder (zie artikel In Beeld ) en fotograaf met een geheel eigen stijl. Mijn stijl heb ik toegepast op diverse ambachten, panden, bibliotheken, kastelen en personen in binnen- en buitenland. Zo heb ik ook in Apeldoorn diverse personen, bedrijven, panden en beroepen mogen vastleggen in deze specifieke stijl. Deze maand begin ik met een foto van een historische trap genomen in gebouw Hannah van zorggroep ‘sHeerenloo, het voormalige Schuylenburg. Op deze trap liggen vele voetstappen uit een bewogen verleden. Bea Drost (Preventiemedewerker ’s Heerenloo), waar ik destijds de afspraak mee had gemaakt om de panden van ‘sHeerenloo te mogen fotograferen, vertelt iets over deze bijzondere ruimte waar deze prachtige trap zich bevindt.

Paviljoen Hannah

Paviljoen Hannah was een van de eerste gebouwen op het terrein van de joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Het gebouw uit 1915, werd ontworpen door architect E.M. Rood. Paviljoen Hannah dat in eerste instantie paviljoen D heette, diende als eersteklas huisvesting voor vrouwelijke patiënten. Het heeft de status van rijksmonument net als enkele andere gebouwen op het terrein zoals villa Ribes, de oude keuken en het wasgebouw. Na een grondige verbouwing van het pand werd op 17 januari 1935 het paviljoen als Herstellingsoord Hannah heropend, bestemd voor 32 vrouwen. Het paviljoen deed ook dienst als observatieafdeling voor patiënten die nog niet eerder psychiatrische zorg hadden ontvangen.

Auschwitz

In de nacht van 21 -22 januari 1943 werden alle 1250 bewoners van het Apeldoornse Bosch; patiënten en verplegend personeel, door de Duitsers op transport naar Auschwitz gesteld. Daar zijn ze allemaal direct na aankomst gedood.

Paviljoen Berk

Toen Groot Schuylenburg, christelijk centrum voor mensen met een verstandelijke beperking, in 1952 het terrein overnam, werd Hannah omgedoopt tot paviljoen Berk. Na een periode van wonen, deed het dienst als dagbestedingslocatie en had het een kantoorfunctie. In 2022 is renovatie van deze rijksmonumenten in gang gezet, zodat op termijn cliënten van ’s Heeren Loo hier weer kunnen gaan wonen.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Zorg
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!