Rapportcijfer 538-dj Daniël Lippens: 5,5

Woensdag 4 december 2019

Door Marieke Nuijten

Eerder vandaag (woensdag 4 december) brachten wij het nieuws naar buiten dat 538-dj Daniël Lippens achter het stuur zou kruipen bij Apeldoornse rijinstructrice Lloret Sarelse van Verkeersschool Frank Schuurman. Inmiddels is de woensdag bijna voorbij en heeft het ‘duo’ de rit er al op zitten. Benieuwd naar of het echt zo slecht gesteld was met de radiomaker namen wij contact op met Lloret en vroegen haar ons haar ongezouten mening te geven over de prestaties van de praatjesmaker.

De klok slaat 16.00 uur wanneer Lippens zich meldt bij Verkeersschool Frank Schuurman. Na een paar goede slokken genomen te hebben van haar kop koffie stelt Lloret Daniël de vraag: ,,Hoe is dit hele circus nu eigenlijk voor jou?” De dj steekt zijn schaamte niet onder stoelen of banken. ,,Gezien mijn publiekelijke status is dit natuurlijk allesbehalve leuk. Maar ik heb het wel verdiend”, antwoordt de dj.

Podcast

In de tijd dat het ‘duo’ kennismaakt en de broodnodige cafeïne naar binnen werkt voor het scherpe oog bouwt Lippens ondertussen een camera op in het theorielokaal. Vanmiddag zal er middels een zogenaamde podcast verslag worden gelegd van Lippens zijn rijles. Wanneer de de opbouw van zijn camera klaar is voor opname gaat het ‘duo’ er goed voor zitten. Op een groot beeldscherm kijken ze samen het filmpje terug dat rondgaat op internet.

Vervolgens is het aan Lloret commentaar te geven op de gevaarlijke situaties die de revue passeren. Het feit dat ze nu geen leerling, maar een man met rijbewijs voor zich heeft zitten, doet haar niets. Ook het gegeven dat het een bekende Nederlander is maakt haar oordeel niet milder. Over de eerste situatie met de fietser zegt zij bijvoorbeeld: ,,Of er nou haaientanden staan of niet; dat maakt niets uit, want er staat gewoon een vrachtauto in de weg die het zicht belemmert. Hoe dan ook zul je langzamer moeten rijden.”

De route

Als de dj bekomen is van de eerste klap stappen ze de lesauto in. De twee rijden een route die ze voert door woonwijk de Maten – Ecofactorij – Snelweg: Voorst richting Apeldoorn Zuid – Hart van Zuid en vervolgens over de Kayersdijk weer terug naar de verkeersschool aan de Ovenbouwershoek. Een uurtje rijden geeft de instructrice een goed beeld over het rijgedrag van de dj.

Onderweg op de Kayersdijk doet er zich een situatie voor waar de dj verwacht dat zijn voorganger door zal rijden. Wanneer dit niet gebeurt doordat deze een fietsen voorrang verleend ontstaat er een ongewenste verkeerssituatie. De lesauto staat midden op het kruispunt stil.

Het oordeel

Na afloop geeft Lloret de dj tijdens het nagesprek, dat wordt vastgelegd op camera de nodige tips & trucs. Wat de instructrice opviel was het feit dat de 538-dj te hard reed in de 30-zones. Door zijn snelheid hoog te houden heeft de dj geen kans vooruit te kunnen kijken en voorrang te verlenen. Ze zegt: ,,Kennis is er zeker wel, alleen is deze niet bewust aanwezig tijdens het autorijden zelf.”

De 36-jarige instructrice geeft Lippens de tip: ,,Maak voorafgaand aan een verkeerssituatie altijd een plannetje in je hoofd. En pas je snelheid aan.”

Rapportcijfer

Wanneer de dj haar vraagt hem een rapportcijfer te geven, stelt zij hem de vraag: ,,Wil je een rapportcijfer voor een leerling óf voor een rijbewijsbezitter?” Wanneer hij haar aangeeft het laatste te willen antwoord zij: ,,In dat geval een 5,5”. ,,Dat is niet al te best”, is de reactie van Lippens.

Lloret zelf is niet geschrokken van zijn rijgedrag. ,,Natuurlijk is een 5,5 met de hakken over de sloot. Maar ik zie dit dagelijks om me heen. Het is vandaag pas woensdag en ik heb al 3 fietsers langs de kant van de weg zien liggen.”

Doel

Het doel dat de rijinstructrice heeft met haar nobele actie is eenvoudig:,,Ik wil mensen een spiegel voorhouden”, zegt ze. ,,Ook vind ik het niet oké dat hij op zijn filmpje zijn mede weggebruikers als schuldige aanwijst.” Ook geeft ze aan dat ze het vervelend vindt te lezen hoe mensen op Lippens zijn actie reageren. De scheldwoorden en bedreigingen die zij online voorbij ziet komen veroordeelt zij. ,,Ik weet zeker dat ik ook die mensen nog genoeg kan leren!”

Vervolg

Aan het einde van de middag vraagt de dj of hij nog eens bij haar in de auto mag stappen. Dat vindt de instructrice een prima idee: ,,Ik wil graag zien of het iets opgeleverd heeft.” Eerder die middag heeft Daniël een zelfde soort les gehad in de hoofdstad die hij naar verwachting ook heeft vastgelegd. Morgen staat er voor de dj een bezoek aan Veilig Verkeer Nederland op de planning en een gesprek met de politie. Lloret zelf is door de dj uitgenodigd eens in de studio aan te schuiven. ,,Hilversum is niet echt om de hoek. Maar ik rij graag (veilig) een stukje om”, zo sluit de instructrice af. Over een dag of 3 á 4 is de podcast te beluisteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!