Stadsfotograaf Imca Schoots legt onzichtbare Apeldoorners vast

Donderdag 19 januari 2023

Door Nikki Vredenberg

Imca Schoots is sinds de zomer van 2022 als stadsfotograaf één van de vijf Apeldoornse stadsambassadeurs. Zij nam hierbij het stokje over van Sven Scholten. In een eerder interview met Apeldoorn Direct liet ze al iets los over haar plannen als stadsfotograaf: “Nadat ik wist dat ik het zou worden vormden er zich al 3 ideeën die zich laten uitwerken in 3 projecten die naast elkaar zullen worden gerealiseerd in de komende 2 jaar,” aldus Imca tijdens het interview. Inmiddels zijn haar ideeën concreet en is ze zelfs al bezig met de uitwerking. Eén van deze projecten is ‘Zicht op (on)bekende Apeldoorners’. Imca vertelt over de inhoud van het project, haar samenwerking met RTV Apeldoorn en Apeldoorn Direct en over het verwachtte eindresultaat.

Waar gaat dit project over?

“Voor dit project focus ik mij op inwoners van Apeldoorn. Ik ga op zoek naar mensen die in Apeldoorn niet bekend zijn, maar er buiten des te meer. Soms zelfs wereldbekend. Je hebt natuurlijk die geijkte bekende Apeldoorner, maar die zoek ik niet. Er zijn zoveel mensen die nog in Apeldoorn wonen die niet gezien worden. Mensen die iets creëren, doen of een ambacht uitvoeren met passie en die daarmee buiten Apeldoorn heel erg gezien worden, maar binnen Apeldoorn kent (bijna) niemand hen. Ik wil hen zichtbaar maken in eigen stad.”

Werk je alleen?

“Hiervoor werk ik samen met RTV Apeldoorn, Apeldoorn Direct en mogelijk de Stedendriehoek. RTV Apeldoorn gaat met mij mee als ik een portret schiet van deze mensen. Zij filmen en interviewen deze persoon dan en maken hier een item van tien minuten van. Die filmpjes worden gepubliceerd op YouTube. Apeldoorn Direct interviewt deze mensen ook en plaatst deze op hun website en de Stedendriehoek brengt het hopelijk uit in een papieren krant. Op die manier worden die mensen toch een soort van aan alle kanten belicht zodat ze meer zichtbaar worden in Apeldoorn.”

Hoe gaat dit project eruit zien?

“Ik maak in mijn stijl een portret. Mijn stijl is vaak onscherp en in mijn werk zijn dingen vaak juist niet heel zichtbaar. Dat symboliseert in dit project dat mensen niet zichtbaar zijn. De bijdrage van RTV Apeldoorn en Apeldoorn Direct maakt het dan juist weer wel heel zichtbaar. Het vult elkaar aan. Ik ben absoluut geen portretfotograaf dus het is wel een uitdaging. Dit is ook zeker mijn moeilijkste en meest spannende project als stadsambassadeur. Ook nog eens omdat ik het op het moment doe wanneer er veel geluid en beweging om ons heen is. Ik heb tot nu toe twee mensen op mijn lijstje, Rep Ringel en Sebastiaan Hanekroot.”

Wat kunnen we verwachten van de eindexpositie?

“In totaal gaan we acht portretten maken. Ik heb ondertussen ook al contact gezocht met Suzanne van Je m’appelle. Verder zou ik iemand in de muziek en een chefkok leuk vinden, of iemand anders uit de foodketen. Ik heb daarvoor al iemand op het oog, maar nog niets concreets. En mensen moeten ook gewoon op mijn pad komen. Ik sta altijd open voor suggesties en ideeën. Ik ken ook niet zoveel mensen in Apeldoorn.”

Wat hoop je van de komende twee jaar en natuurlijk van de projecten?

“Ik heb zin om mijn eigen stad te herontdekken. Ik gebruik allerlei soorten fotografie en ik ontmoet heel veel mensen. Er is zoveel meer gaande in Apeldoorn dan ik ooit wist. Daar ben ik me echt heel bewust van geworden. Ik doe ook veel leuke contacten op. Alles bij elkaar geeft het me heel veel creatieve energie. Ik vind het tof dat het carte blanche is en dat ik mag maken wat ik wil.”

“Ik werk samen met verschillende partijen en ik ben al heel wat samenwerkingen aangegaan. Dat vind ik echt tof. Dat is wat het mij persoonlijk oplevert. Daar ben ik heel blij om en dankbaar voor.”

Meer weten over haar werk? Lees over haar andere twee projecten: ‘Apeldoorn als stad van de toekomst’ en ‘De stadsbomen van Apeldoorn‘.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!